АНОНС. Пандемія + Інтернет = самогубство

Назвали основні причини, чому люди йдуть із життя добровільно

Коронавірусом проблеми людства не закінчаться. Уже зараз вчені передрікають пандемію психічних проблем і пандемію самогубств, що вже відбувалося в Японії у 2020 році.

Кількість тих, що покінчили з собою там у якийсь момент перевищила кількість тих, хто помер від вірусу, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Протягом дев’яти місяців після офіційного початку пандемії у Японії зріс рівень безробіття, а страх і тривога стали частиною повсякденного життя. Психіка багатьох не витримала. Загалом ця країна знаходиться на сьомому місці у світі за частотою скоєння самогубств. Навіть Уряд Японії постійно стежить за суїцидальними настроями і намагається їм запобігти. При цьому варто звернути увагу на те, що це – одна з найбільш високорозвинених і багатих країн світу. 

Вчені скористалися даними, які японські соціальні служби збирали в ході першої та другої хвиль пандемії, а також за аналогічні періоди часу в проміжку між 2016 і 2019 роками. Їх цікавило, як на пандемію і пов’язані з нею обмеження і безробіття відреагували найвразливіші верстви населення, в тому числі чоловіки середнього віку, а також ті люди, які раніше скоювали найменше самогубств.

Аналіз показав, що в першу хвилю японське суспільство реагувало на пандемію зовсім не так, як у другу. Несподівано для вчених, навесні 2020 року суїцидів в Японії стало менше: їхня кількість у порівнянні з середніми показниками минулих чотирьох років зменшилася на 14%.

А ось влітку і восени того ж року цей показник збільшився на 16%. В основному це торкнулося жителів невеликих населених пунктів, жінок і підлітків, які раніше здійснювали самогубства дуже рідко.

Загалом було зафіксовано різке зростання рівня самогубств серед жінок на 37%, що приблизно у п’ять разів більше, ніж серед чоловіків, — оскільки тривала пандемія завдає шкоди галузям, де працюють переважно жінки, збільшуючи навантаження на працевлаштованих матерів. Водночас зростає й домашнє насильство.

Чому сталося саме так, дослідники поки не можуть точно сказати. Однак вони припускають, що у цих тенденцій є і соціальні, і економічні причини: зростання рівня безробіття, а також закриття шкіл і соціальне дистанціювання • Цілу статтю читай у свіжому номері газети ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! ЗакарпатПост