Куди їздять закарпатці на заробітки та ким там працюють

У газеті «Робота Гроші» найчастіше можна знайти оголошення про офіційне працевлаштування у Чехії, Угорщині та Польщі. Іноді є оголошення й про пошук працівників німцями, італійцями.

А як повідомляє аналітична служба OLX Робота, 41% українців шукають роботу за кордоном через знайомих та рідних. 23% заробітчан — через платформи з вакансіями. Агентствами та соціальними мережами у пошуках користуються 18% опитаних.

Обираючи країну для трудової міграції, наші земляки надають перевагу державам ЄС:

Польща — 50%

Чехія — 11%

Німеччина — 9%

Литва — 2%

Словаччина — 1,5%

Серед головних причин для робочого переїзду українці називають вищі зарплати — 60%, складне фінансове становище родини — 39%, безробіття в Україні — 35%. Кожного четвертого заробітчанина не влаштовують умови роботи в Україні, адже за даними опитування більшості українців — 70% — роботодавці за кордоном надають безоплатне житло, 33% робітників мають бонуси за гарні результати праці, 29% — отримують страхування, а 24% — компенсують вартість харчування. Все це обумовлює високий попит українців на роботу за межами України.

Водночас за новими враженнями від життя в іншій країні їде кожний десятий, а 8% — щоб вивчити мову.

А де ж за кордоном працюють наші земляки?

Популярність спеціальностей виглядає так:

виробництво — 26,5%

будівництво — 24%

транспорт і логістика — 11%

сфера обслуговування — 9%

агросектор — 8,5%

домашні послуги та робота із дітьми — 6,5%

сфера краси — 1,5%

Звісно, далеко не всі їдуть шукати щастя кудись далеко, більшість як українців, так і закарпатців шукають і знаходять роботу вдома. І найчастіше допомагає їм у цьому газета «Робота Гроші, де можна знайти завжди свіжі і затребувані вакансії на ринку праці • Повний текст читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост