На Закарпатті справжній антивакцинальний туризм

Замість щеплення медики за гроші зливають вакцини в каналізацію.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

До абсолютного максимуму захворюваності – понад 20 тисяч інфікованих за добу, як було навесні, вже навіть не крок, а пів кроку. А нинішній спалах набирає обертів.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тижня.

«Червона» хвиля вже починає заливати країну. До Херсонської області, де оголосили найвищий рівень епіднебезпеки від 15 жовтня, вже від 18 жовтня додадуться ще чотири: Запорізька, Одеська, Донецька та Дніпропетровська.

Буквально захлинається від шпиталізацій і Харківщина, хоч на карті все ще позначена помаранчевим кольором. Волонтери б’ють на сполох.

«Якщо хтось погано розуміє, що відбувається, – готова віддати на кілька годин свій телефон – приймати дзвінки. Три дзвінки з чотирьох – із Харкова. Місць немає. Ніде. Жодних. «Швидкі» не встигають приїжджати. Сатурація 30, сатурація 20, сатурація 30. Ніхто не може допомогти. Жодні гроші, жодні зв’язки, жодні дзвінки. Система не впоралася», – написала у Facebook Леся Литвинова. Вона разом зі своїм фондом від початку пандемії намагається забезпечити киснем тих, кого українська медична система залишила без головного – можливості дихати.

І все це – на тлі стійкого небажання більшості українців вакцинуватись. І що ще страшніше – до махінацій зі щепленнями іноді приєднуються самі медичні працівники. Про торгівлю сертифікатами були повідомлення вже не раз. А днями стало відомо про майже фантастичну за своїм цинізмом історію. Суть цинізму в тому, що українці, особливо в прикордонних регіонах, де багато заробітчан, ідуть у пункти щеплення. Щоб отримати абсолютно законні міжнародні сертифікати про вакцинацію легалізованим у Європі «Пфайзером». А на ділі – замість уколоти їм вакцину її дози місцеві медики просто зливають у рукомийник. Вакцину, яка здатна зберегти життя, просто спускають у каналізацію. Афера набула такого масштабу, що, наприклад, на Закарпатті вже можна говорити про справжній антивакцинальний туризм. Ціна такої послуги – 2-2,5 тисячі гривень.