На Закарпатті починають опалювальний сезон. В Ужгороді розпорядження вже підписали

Опалювальний сезон починають на Закарпатті. Це напередодні Суспільному підтвердив начальник управління житлово-комунального господарства ОДА Василь Романець. В Ужгороді розпорядження вже підписав міський голова Богдан Андріїв. Каже: зробив це тому, що середньодобова температура за останні три дні була нижче 8 градусів тепла. В інших громадах — процес запуску опалення триває.

Через відсутність постачальника газу на Закарпатті та в інших областях встановили надзвичайну ситуацію. Компанії, які до збільшення цін виграли торги, відмовилися постачати паливо за нижчою вартістю. 11 жовтня уряд погодив товариству “Нафтогаз Трейдинг” укладати договори за пільговими цінами для бюджетних установ, виробників тепла і релігійних організацій.

“Терти руки, щоб зігрітися”

У 20-й ужгородській школі — урок німецької мови. Дехто з учнів сидить у куртці. Шестикласниця Вікторія Гала каже: “В мене ще під курткою толстовка, а під нею ще одна кофта, але все одне не зігріває. Я намагаюся терти руки, щоб зігрітися”.

Вчителька німецької Тетяна Шулла каже: щодня перевіряють температуру повітря в класі. 19 жовтня було 16 градусів тепла.

“Не можу сказати що дуже холодно, але прохолодно. Я пропоную одягати верхній одяг, бо без курток неможливо”, — каже жінка.

Початкові класи теж поки без опалення, каже вчителька Наталія Яворська.

“Вчора було досить прохолодно: на перших уроках діти були змушені сидіти в куртках, бо була некомфортна температура, — розповіла вчителька. — Але сьогодні вже приміщення прогрілося, завдяки сонечку. Я прошу, щоб батьки одягали дітей тепліше, поки не включили опалення. Батареї зараз холодні, тому поки працюємо в такому режимі”.

Директор 20-ї школи Мар’ян Комарницький розповів: про розпорядження розпочати опалювальний сезон тут знають. Однак наразі виконати не можуть. Для цього, каже, треба спочатку переукласти договір із постачальником газу. Наразі в них підписаний документ із товариством “Енерготрейдинг”.

“Управління освіти надало певний покроковий документ, як робити, куди направляти договори, для того, щоб цей меморандум, який був підписаний між Нафтогазом України та Президентом України, — сказав директор. — Нафтогазтрейдинг має забезпечити це, але для цього потрібно пакет документів розмістити відповідно на Прозорро, а це не за один день робиться, тим більше що всі бюджетні установи України йдуть через ці структурні підрозділи”.

В ужгородському дитсадку №40 опалення вже увімкнули, — каже директорка Марія Ворожильник. Наразі в них діє договір із “Закарпатгаззбутом”, однак теж укладатимуть із “Нафтогаз Трейдингом”. За її словами, котел у садочку перед початком опалювального періоду випробовували 18 жовтня.

“Вчора зробили пробний запуск, тому в нас вже було й вчора тепло, — сказала директорка садка. — Вчора було розпорядження міського голови про початок опалювального сезону. У нас цілодобовий садочок, тому потрібно, щоб діткам було тепло. Вчора було дуже холодно, і ми включили (опалення, — ред.). Зараз у всіх групах тепло та затишно”.

Надзвичайний стан державного рівня

Розпорядження про початок опалювального сезону в Ужгороді міський голова вже підписав. Однак питання, каже, ще мають затвердити 20 жовтня на засіданні виконкому.

“Дали доручення і провели засідання комісії ТЕБ ТНС і було прийнято рішення, що це надзвичайна ситуація, — сказав міський голова. — Це дає нам можливість напряму укладати угоди про купівлю газу за ціною 16 тисяч 800 гривень за тисячу кубометрів газу для бюджетних установ та комунальної сфери. Кожен окремий комунальний заклад укладає угоду з “Нафтогаз Трейдингом”, для того, аби ми могли за спрощеною процедурою закуповувати газ для потреб наших закладів. У четвер ми проведемо ще позачергове засідання сесії: ще додатково ми виділимо кошти для освітніх закладів, щоб вони могли оплачувати за спожитий газ”.

Начальник управління житлово-комунального господарства ОДА Василь Романець сказав: на території області надзвичайний стан державного рівня. Є підтверджений висновок Державної комісії.

“Зараз у нас йде процес укладання договорів в частині бюджетних установ з “Нафтогаз Трейдингом”. Це єдиний визначений постачальник газу на території України, — пояснив Романець. — Для забезпечення опалювального сезону видано розпорядження голови ОДА, приймаються відповідні рішення щодо початку опалювального періоду 2021-22 років. Практично більшість територіальних громад прийняли відповідні рішення, все в процесі”.

За словами Василя Романця, фіксована ціна для всіх бюджетних установ на Закарпатті становитиме 16 тисяч 554 гривні за тисячу кубометрів газу.

ЗакарпатПост