Приховані офшори Зеленського та британська нерухомість українських політиків: про що розповіли Pandora Papers?

Сотні журналістів-розслідувачів з усього світу протягом року досліджували мільйони конфіденційних файлів, серед яких є інформація про Володимира Зеленського та інших українських політиків. Що саме вони з’ясували — читайте у матеріалі hromadske.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Результати розслідування журналісти «Слідства.Інфо», які долучилися до вивчення документів, оприлюднили у своєму фільмі та на сайті, пише газета ЯСНО.

Зв’язок Зеленського з Коломойським

Журналісти заявили, що змогли частково підтвердити інформацію про те, що офшорні фірми Володимира Зеленського та його оточення з 2012 року отримали 40 мільйонів доларів від компаній, пов’язаних з олігархом Ігорем Коломойським. Отримані журналістами документи свідчать, що у 2012 році «кварталівці» зареєстрували понад десяток офшорних фірм.

Серед їхніх власників, окрім Зеленського, вказані Сергій та Борис Шефіри. 40 мільйонів доларів компанії Коломойського формально сплатили як внесок до статутного капіталу. Водночас фірми олігарха, які ймовірно перераховували кошти «кварталівцям», підозрюють у відмиванні мільярдів із «ПриватБанку», співвласником якого раніше був Ігор Коломойський.

Крім того, за даними джерел «Слідства.Інфо», переказ грошей відбувався через кіпрську філію «ПриватБанку» — ту саму, через яку олігарх міг відмивати мільйони. Нові документи засвідчують, що принаймні одна з компаній очільників «95 кварталу» мала рахунок у цьому банку. Тобто офшори Зеленського також могли бути частиною історії з відмиванням брудних грошей.

Сергій Шефір (у центрі) фігурує у документах Pandora Papers принаймні у двох справах, пов’язаних зі створенням офшорних компаній, а також отриманням грошей від фірм, які асоціюють із Ігорем Коломойським

Британська нерухомість українських політиків

Журналісти виявили, що понад 10 українців приховують свої активи у Великій Британії через офшорні компанії, зареєстровані в юрисдикціях Белізу та Британських Віргінських островів, які не розкривають кінцевих власників бізнесу.

Зокрема, у 2014 році, менш ніж за тиждень після призначення Бориса Ложкіна головою адміністрації президента Петра Порошенка, його дочка Анастасія купила елітну нерухомість у престижному районі Лондона майже за 4,6 мільйона доларів. Доньці кошти позичила віргінська компанія, що належала її батьку. Сам Ложкін відомість про нерухомість до декларації не вніс.

Окрім того, у переліку українців, за даними розслідувачів, опинилися:

ексспіввласник «ПриватБанку» Геннадій Боголюбов, проти якого в Україні та США наразі розслідують справи про виведення та відмивання грошей;

ексспіввласник «Укрсиббанку» Олександр Ярославський;

бізнес-партнер олігарха Дмитра Фірташа Ігор Воронін;

донька колишнього голови Центральної виборчої комісії Сергія Ківалова.

А ще, як кажуть журналісти, через мережу пов’язаних із Володимиром Зеленським офшорних компаній власниками елітної нерухомості в Лондоні стали двоє його соратників.

Йдеться про першого помічника президента Сергія Шефіра, який володіє одразу двома квартирами в Лондоні загальною вартістю понад 5 мільйонів доларів США, та Андрія Яковлєва — колишнього бізнес-партнера Зеленського, сценариста та режисера «Студії Квартал 95».

Конфлікт інтересів Ткаченка

Фігурує у Pandora Papers і чинний міністр культури Олександр Ткаченко. У 2016 році під час перебування на посаді генерального продюсера «1+1» він фактично отримав чверть акцій державної Одеської кіностудії.

У 2018-му партнером Ткаченка став одеський забудовник Андрій Вавриш: він визнав зацікавленість у побудові житла «для знімальних груп» на території кіностудії.

Спершу забудова території державної кіностудії була поза законом. Проте згодом Ткаченко очолив парламентський Комітет із питань гуманітарної та інформаційної політики, який схвалив законопроєкт, що визначає умови приватизації державних кіностудій.

Сам політик конфлікт інтересів на засіданні комітету визнав. Він заявив, що нібито саме через це у червні 2020 року продав свою частку Одеської кіностудії банкіру Олександрові Морозову. Скільки грошей Ткаченко отримав за таку угоду, у своїй декларації він не вказав. Журналісти «Слідства.Інфо» припускають, що Морозов є лише номінальним власником частки Ткаченка на час «конфлікту інтересів».

 «ПриватБанк»

Документи Pandora Papers засвідчили, що дві великі юридичні компанії, які створювали й обслуговували офшорні компанії, ㅡ Cititrust та Trident Trust ㅡ можуть бути причетні до схеми виведення грошей із «ПриватБанку».

Внутрішня кореспонденція провайдерів свідчить, що фінансові контрольні органи Кіпру й Белізу досліджували роботу пов’язаних з Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим офшорів задовго до того, як «ПриватБанк» був націоналізований.

Але, як зазначають розслідувачі, провайдери дезінформували фінмоніторинги кількох країн світу щодо того, хто стоїть за компаніями-прокладками, через рахунки яких пройшли сотні мільйонів доларів, виведених із «Привату».

Наприклад, Cititrust, за даними журналістів, відповіла фінмоніторингу Белізу, що бенефіціарним власником підозрілої офшорки Jarvis Trading Limited є Agathoulla Constantinou. А у внутрішніх документах Cititrust за 2018 рік зазначений Сергій Мельник, один із номінальних власників групи «Приват».

Водночас юристи міжнародної компанії-реєстратора Trident Trust отримали запит, що стосувався компанії Ravenscroft Holdings. Його проігнорували й просто не надіслали інформації щодо офшору, хоча внутрішні дані вказують на те, що записали компанію на Олега Гніненка.

Людина з таким іменем із 2013-го року перебуває у правлінні Нікопольського заводу феросплавів, підприємства з орбіти олігарха Ігоря Коломойського.

Кредит на літак Ахметова

Документи Pandora Papers свідчать, що великі міжнародні юридичні компанії-реєстратори на вимогу VIP-клієнта можуть швидко створити офшорну компанію або ж захистити її власника від регулятора.

Як з’ясували журналісти, у 2014 році представники Ріната Ахметова попросили провайдера Trident Trust з Британських Віргінських островів терміново зареєструвати дві офшорні компанії для купівлі літака. Уже через 2 місяці одна з них отримала кредит на реактивний літак бізнес-класу Falcon 7X, зазначають розслідувачі.

Бізнес Гереги в окупованому Криму

Журналісти виявили мережу офшорних компаній, яка належала народному депутату та власникові «Епіцентру» Олександрові Герезі. Документи міжнародних провайдерів визначають його разом із дружиною власниками п’яти кіпрських компаній.

Одна з них, за даними розслідувачів, володіє найбільшою мережею будівельно-господарських гіпермаркетів в окупованому Криму — «Новацентр К».

Що таке Pandora Papers?

Це колаборація понад 600 журналістів-розслідувачів зі 117 країн світу, які протягом року досліджували 11,9 мільйона файлів ㅡ найбільшого за всю історію витоку конфіденційних документів.

За словами розслідувачів, він розкриває таємниці 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, більш як 330 чиновників у 90 країнах світу, митців та вбивць. До роботи над цими файлами долучилися й українські журналісти з агенції «Слідство.Інфо» • Більше цікавого читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост