Василь Кузан написав звернення до міністра освіти через проросійські підручники

Український письменник, голова Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України Василь Кузан обурений проросійськістю підручників «Світова література» авторства Євгенії Волощук для 5, 6, 7, 8, 9 класів і просить їх вилучити зі шкільної програми.

Текст цитуємо без змін.

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ Міністру освіти і науки України Сергію Шкарлету

Міністерство освіти і науки України

Шановний Сергію Миколайовичу! Ви очолюєте Міністерство, стратегічні цілі, завдання і заходи Плану роботи якого розроблені в розрізі пріоритетів державної політики у сфері освіти і науки, визначених Стратегічним планом діяльності Міністерства освіти і науки України до 2024 року.

Головним пріоритетом держави сьогодні є перемога над російськими окупантами у визвольній Вітчизняній війні, звільнення загарбаних та анексованих українських земель від кремлівських найманців та встановлення миру на всій території унітарної Незалежної України.

Детальний аналіз підручників «Світова література» авторства Євгенії Волощук для 5, 6, 7, 8 та 9 класів загальноосвітніх шкіл показав, що їхній зміст суперечить Стратегії Міністерства освіти і науки та пріоритетам держави. Видані у 2013 році, ці підручники несуть загрозу для суверенності держави та для її національної безпеки, оскільки повністю відповідають тодішнім уявленням державного зрадника Віктора Януковича та його спільника по злочинах проти нашого народу Дмитра Табачника про меншовартісність української нації. З допомогою таких підручників можна виховати тільки зрадників України, рабів, слуг і прислужників, які постійно будуть оглядатися на московського двоголового царька та виконувати його волю.

Підручники Євгенії Волощук є проросійськими по духу, антиукраїнськими по суті, поширюють ідеологію ворога серед підростаючого покоління і таким чином у гібридній війні стоять на стороні Московії, нівелюють подвиги тисяч українців, які гинуть на фронті, захищаючи Україну від навали рашизму.

Виходячи з вищесказаного ВИМАГАЄМО:

1. Негайно розпочати процес вилучення зі шкіл України підручників «Світова література» авторства Євгенії Волощук для 5, 6, 7, 8, 9 класів.

2. Оголосити конкурс на створення нових підручників «Зарубіжна література» для всіх класів загальноосвітніх шкіл України.

3. Виключити із ради експертів людей, причетних до того, що підручники Євгенії Волощук були рекомендовані Міністерством до вивчення в школах та не допускати їх до відповідної роботи у подальшому.

4. Включити до ради експертів у обов’язковому порядку психологів, які би робили висновки щодо доцільності вивчення тих чи інших творів учнями, враховуючи вікові особливості школярів.

5. Порушити клопотання про позбавлення зрадника України Дмитра Табачника наукових звань та державних нагород.

З повагою Василь Кузан, письменник

До мого підпису прошу долучити підписи всіх, хто підпише цього листа на моїй сторінці у Фейсбук.

ЗакарпатПост