Вперше в Україні успішно провели унікальну операцію із пересадки легень

Львів’янина, якому вперше в Україні успішно пересадили легені, виписали з міської лікарні швидкої допомоги. 56-річний Віктор Бабій хворів на бульозну емфізему легень більше ніж 10 років, три з яких він був кисневозалежним. Через це чоловік практично не виходив з дому, пише газета ЯСНО.

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Важко пояснити коли тобі бракує кисню, ти пішов чи на кухню чи куди і чуєш що задихаєшся і не можеш швидше піти до апарата, очі на лоба лізуть, то страшно коли задихаєшся, – розповідає Віктор.

Без трансплантації легень Віктор не мав жодних шансів на життя. Його дружина Алла переконана: те що нині коханий дихає на повні груди – справжнє диво. Чоловік стояв у черзі на трансплантацію понад півроку, пише pravdatutnews.com.

Я не вірила, що ми зможемо дочекатися, коли чоловік лікувався в центрі легеневого здоров’я і його  ведуча лікарка сказала мені: “Дєточка, ти маєш бути напоготові кожного дня,” –  це було 3 роки тому, і кожен день, коли дзвониш, ти не знаєш він живий чи неживий – це дуже страшно, – розказала дружина чоловіка Алла Бабій.

За диво родина дякує медикам львівської лікарні швидкої допомоги. Спільно з польськими колегами, 21 вересня вони провели першу в Україні успішну трансплантацію легень. Операція тривала майже 12 годин.

Віктор мав спочатку трансплантацію лівої легені. Після того як закінчили з лівою легенею, його переключили вже на своє власне дихання. Тобто донорська легеня вже почала вентилюватися і ми тоді приступили до роботи з правою легенею. Сумарно це ось такий час займає, якщо не враховувати забір органів донора, – сказав кардіохірург Ігор Гуменний.

Уже через 7 годин після операції Віктор зміг зробити перший самостійний подих. Нині насолоджується цим процесом сповна.

Донором органів став 54-річний чоловік, який помер від інсульту. Мама Віктора Бабія не стримує сліз, хоче віддячити родині померлого за порятунок сина.

Я би дуже хотіла їх бачити. Прошу приїхати до мене в гості, як ні, то дайте свій адрес, зв’яжіться зі мною, я живу в Роздолі. Також хотілося б зустрітися з мамою та з жінкою, щоб ми породичалися і були як рідні, – сказала мати Віктора Марія Бабій.

До надважкої операції львівські медики почали готуватися ще у 2018 році. Адже пересадку легень вважають одним із найскладніших хірургічних втручань.

Якщо брати до уваги європейську статистику, то зі всіх константованих донорів, лише в 13-15% можна забирати легені, адже там є багато параметрів. Плюс, як всі вже сказали – технічно це є легені, відповідно потрібно спеціальні умови, спеціальна апаратура, спеціальні ліки, – зазначив кардіохірург Роман Дамашич.

Вартість такої операції становить понад півтора мільйона гривень. Трансплантацію легень для Віктора профінансували держава та благодійники. Попереду на Віктора чекає тривала реабілітація. Аби новий орган прижився, чоловікові потрібно щодня витрачати на препарати до 6 тисяч гривень щонайменше півроку часу. А ще Вікторові необхідно берегти себе, адже зараз він немов крихка порцеляна, кажуть лікарі. Тому навіть спілкування із журналістами відбувалось за стендом зі скла.

Йому треба масковий режим, і особлива безпека від ковіду. Також сергію потрібно бути провакцинованим, та максимально обережним з контактами з різними людьми, тому що зараз осінній період: респіраторні інфекції, яких зараз дуже багато загрожуть йому, – додав керівник львівської лікарні швидкої медичної допомоги Олег Самчук.

Наразі Віктор почувається добре: займається на тренажерах, виконує дихальні вправи й будує плани на майбутнє.

Мрію до сина поїхати в гості та на море з дружиною, – зізнався Сергій. Чоловік зарікається: більше не куритиме. Додамо, із новими легенями Віктор зможе прожити ще від 5 до 12 років. Згодом йому зможуть зробити повторну трансплантацію • Більше цікавого читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост