“Перехрестівська школа хоче жити!”: на акцію під Закарпатську ОДА вийшли експрацівники школи

Колишні працівники та батьки учнів Перехрестівської школи-інтернату прийшли 23 грудня до Закарпатської ОДА. Вимагають, аби заклад відновив свою роботу. Про це Суспільному повідомила ексзаступниця директора Перехрестівського інтернату Алла Кісельова. За її словами, на акцію прийшли 15 людей.

Речниця Нацполіції Закарпаття Ганна Дан назвала таку ж кількість учасників. Порушень під час акції не зафіксували. У лютому 2021 року спеціалізовану школу-інтернат, у якій навчалися діти з інтелектуальною недостатністю, закрили. Пояснили це малою кількістю учнів. Звільнили тоді майже 50 працівників навчального закладу.

Навчалися в школі діти з порушенням розвитку з Виноградівської громади, Мукачівського, Тячівського та Хустського районів."Перехрестівська школа хоче жити!": на акцію під Закарпатську ОДА вийшли експрацівники школиСуспільне Закарпаття

Колишня вчителька Перехрестівської школи-інтернату Лариса Локес сказала: навчаючись у школі, діти соціалізуються.

“Вони почуваються, саме головне, усі однаково лідерами, — додала вона. — На індивідуальному навчанні вона (дитина, — ред.) вдома живе в чотирьох стінах і навчається, і з ким вона спілкується? Тільки з батьками”.

Ексзаступниця директора школи Алла Кісельова розповідає, про закриття закладу дізналися через засоби масової інформації у лютому. Тоді їм повідомили, що через малу кількість учнів, на початку 2021 року їх було понад 20, заклад ліквідовують.

“5 лютого ми дізналися із засобів масової інформації, що депутати обласної ради прийняли рішення про ліквідацію, — сказала Алла Кісельова. — 6 березня нам повідомили про закриття. Тобто з нами не проводили ніяких громадських обговорень. Мало дітей, оскільки з 2016 року нам не дозволяли зараховувати дітей, у нас було 16 або 17 заяв від батьків, повністю зібраний комплект документів. відправлялося в департамент освіти з метою для видачі путівок. Уже путівка не видавалася. Сказали – ні в якому разі не зараховувати дітей”.Мітинг під ОДАСуспільне Закарпаття

До людей вийшли заступник голови облради Василь Дем’янчук та директорка обласного департаменту освіти Мар’яна Марусинець. Василь Дем’янчук сказав учасникам мітингу, що представники облради поїдуть у Перехрестя, щоб оглянути заклад та на місці вирішити, чи можна відновити роботу.

“Ми тому хочемо вивчити це питання, як ми можемо далі рухатися і що ми можемо робити, тому що так приймати рішення ніхто ж не буде, — сказав він. — Є уже проблема, її потрібно вирішити. Є сьогодні державна програма, як повинна розвиватися освіта. Ми ж це не поміняємо, але можливо якісь інші варіанти запропонувати для колективу, для дітей, ну перекваліфікувати і такий варіант можливий, щоб зберегти цей заклад, можливо в іншій формі якійсь, ми будемо вивчати це питання”.

Після прийняття обласного бюджету голова облради Володимир Чубірко пояснив: стосовно такого типу закладів склалася неоднозначна ситуація.

“У тій школі дітей надзвичайно мало, там навчалося 18 діток. Згідно з рішеннями Верховної ради ми закрили цей і інші заклади, вони пішли до суду, — розповів голова облради. — Потім прокурор вислав протест про те, що ми не можемо обмежувати права батьків і цих дітей, не можемо в односторонньому порядку обмежувати їх можливості займатися в школі, закривши школу-інтернат. Нас зобов’язали відкрити школу-інтернат. І тепер у нас склалася патова ситуація, тому що вони перебувають у судах за поновленням і ми не можемо відкрити школу, тому що триває судовий процес. Тому школу-інтернат ми відкрили у селі Домбоки і тепер будемо бачити, чи буде там достатня кількість дітей і будемо робити висновки. Думаю, що дітей не буде. Але час покаже. Ми маємо дати право нашим громадянам і таку систему мати в області”.

ЗакарпатПост