Через подорожання газу на нас чекає подорожчання продуктів і масова втрата роботи

Чому людей вдарить по кишені підвищення вартості електроенергії та газу для підприємців? Передусім тому, що всі вони є виробниками чогось, або надавачами послуг. Тобто, один пече хліб, інший робить масаж, ще хтось – майструє міжкімнатні двері. Звісно, приміщення потрібно освітлювати і обігрівати, а це – додаткові витрати. Компенсувати їх треба, бо безкоштовно чи собі у збиток працювати ніхто не буде, тож логічно, що кожен підніме вартість  того, чим займається. Це ж стосується роботи кафе, ресторанів, готелів, туристичних садиб, оздоровниць • Цілу статтю читай у газеті ЯСНО •

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

Вже зараз виробники просять про допомогу в уряду. Там хоч і готують пакет підтримки і обіцяють здешевлення газу для соціальних продуктів, таких як хліб, проте експерти визнають – дати дешевий газ для всіх виробників точно не вийде.

Тож підприємства, прогнозовано, що будуть закриватися, а люди – втрачати робочі місця та можливість заробити.

Цікаво, що за словами голови ради нацбанку Богдана Данилишина, за 2021 рік виробництво у харчовій галузі впало на 7,5%. А що тоді чекає державу після стрімкого подорожчання газу?

У головних галузях харчової промисловості вже заявили, що або зупиняють виробництво, або перебувають на межі зупинки. Спочатку про це заговорили хлібопекарі, потім кондитери і молочники.

Справа в тому, що всі продуктові заводи працюють на природному газі. Сільське господарство — теж тримається на газі. Щоб посіяти зерно, його обробляють хімією, яка виробляється на хімкомбінатах, і 90% її собівартості — вартість природного газу. Виростив пшеницю — її потрібно посушити. Сушка — це елеватори, які теж працюють на газі. Якщо ціна на газ буде триматися на такому рівні і далі, в найближчі півроку подорожчає весь кошик продуктів (як і виробництво всього).

Про катастрофу у галузі говорять і ті, хто вирощує овочі, тобто тепличники, а також виробники м’яса та яєць.

Президент асоціації пекарів Юрій Дученко каже, що хліб може подорожчати на 30 відсотків. А молочники переконані, що якщо вони підвищать вартість, продукцію може витіснити привозна із-за кордону.

А от кондитери опинилися чи не в найгіршій ситуації. Їх уже й так витісняє з ринку продукція, яку привозять  із держав-сусідів. У неї досить приваблива вартість, тож за солодощі вітчизняного виробництва наші земляки не будуть платити стільки, щоб це покрило витрати. Та й людей можна зрозуміти. У них і так немає грошей, бо для них дорожчає не один енергоресурс, а цілий набір продуктів та послуг. Як їм жити? Як виживати? • Повний текст читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост