57-річному чоловікові пересадили серце свині

Перший пацієнт, якому зробили пересадку серця свині, назвав єдину в своєму роді медичну процедуру «пострілом у темряві», який міг врятувати йому життя • Цілу статтю читай у газеті ЯСНО •

• Серденько, купи свіжий номер газети ЯСНО •

У Медичному центрі Університету Меріленду в Балтіморі, штат Меріленд, 57-річному Девіду Беннету пересадили серце свині.

Експериментальна операція, яка зайняла сім годин, привела до того, що лікарі медичного центру підтвердили, що процедура показала, що серце генетично модифікованої тварини може працювати в людському тілі.

За день до операції чоловік заявив: «Це або померти, або зробити трансплантацію. Я хочу жити.  Знаю, що це постріл у темряві, але це мій останній вибір».

Його син Девід Беннетт-молодший зізнався, що його батько не має права на трансплантацію серця людини, і це був його єдиний шанс на життя, незважаючи на те, що це не гарантовано допоможе.

Через три дні після операції, лікарі сказали, що Беннет дихав самостійно, коли його підключили до апарату серце-легені.

Науковий керівник програми трансплантації від тварини людині в університеті Меріленда, лікар  Мухаммад Мохіуддін наголосив: «Якщо це спрацює, буде нескінченна кількість цих органів для пацієнтів, які страждають».

Експериментальна операція проводилася саме через те, що хворим не вистачає для пересадки людських органів.

Ще в 1984 році вмираюча дитина на ім’я Фей прожила 21 день із серцем бабуїна, поки воно не вийшло з ладу.

Однак у випадку Беннета хірурги використали серце свині, яке пройшло процес редагування генів, щоб видалити цукор з клітин, який, як відомо, відторгає людський організм.

Операцію дозволили, оскільки стан Беннета був небезпечним для життя, і жодні інші варіанти не могли допомогти його врятувати.

«Це справді чудовий прорив», – сказав лікар Роберт Монтгомері.

«Як одержувач серця, у мене є генетичне захворювання, я схвильований цією новиною та надією, яку вона дає моїй родині та іншим пацієнтам, які врешті-решт будуть врятовані завдяки цьому прориву», – запевнив Девід.

Лікар Бартлі Гріффіт, який проводив операцію, раніше пересаджував свинячі серця десяткам павіанів.

За його словами, Беннетт не мав права на трансплантацію серця людини або серцеву помпу, оскільки у нього була серцева недостатність і нерегулярне серцебиття • Повний текст читай у газеті ЯСНО • Купи газету в кіоску або передплати на своїй пошті • Індекс 76076 • ЯСНО – газета №1 для життя! • ЗакарпатПост