Відійшла у вічність почесна настоятелька Мукачівського монастиря ігуменя Епістімія (Щербан)

З сумом повідомляємо, що 5 лютого на 86-му році життя відійшла у вічність почесна настоятелька древнього Мукачівського Свято-Миколаївського монастиря – ігуменя Епістімія (Щербан) (14.06.1935 – †04.02.2022).

Передплата на газету Поради Здоров’я триває! Передплачуйте, та будьте здорові!

Чин відспівування ігумені Епістімії звершить керуючий єпархією, Високопреосвященніший Феодор, митрополит Мукачівський і Ужгородський в понеділок, 7 лютого о 10.00 за к.ч. в Мукачівському Свято-Миколаївському монастирі.

З біографії ігумені дізнаємося, що майбутня ігуменя Епістімія (в миру Щербан Василина Михайлівна) народилася 14 червня 1935 року в сімї Щербан Михайла Дмитровича та Щербан Ганни Василівної в селі Іза, Хустського району, Закарпатської область.

В школі с. Іза почала навчання в шестирічному віці. Через зміни урядів Закарпаття в першому та в третьому класах навчалась по два роки.

У 1952 році вступила послушницею в скит від Липчанського жіночого монастиря, який знаходився в селі Іза.

В 1955 році перейшла в Мукачівський Свято-Миколаївський жіночий монастир.

В 1959 році прийняла іночеський постриг в Мукачівському монастирі з іменем Архелая, в 1970 році постриг в мантію іменем Єпістімія.

З благословення керуючого Мукачівською єпархією, Преосвященнішого Євфімія (Шутака), відповідно до наказу (№ 1369) від 21 серпня 1993 року її було обрано настоятелькою Мукачівського Свято-Миколаївського монастиря.

25-ти річне правління Мукачівським монастирем ігуменією Єпістімією перегорнуло 650-ти річну сторінку історії обителі. Початок третього тисячоліття вніс до життя обителі свої корективи. Завдяки мудрому керівництву ігумені обитель стала виконувати функцію своєрідного зберігача віросповідного надбання Мукачівської єпархії.

Співчуття висловив митрополит Мукачівський і Ужгородський Феодор: «Від себе особисто та Мукачівського Єпархіального управління з глибоким болем висловлюю молитовні співчуття настоятельниці Мукачівського монастиря, ігумені Іларії (Січка), сестрам обителі, всім рідним і близьким померлої, які втратили свою молитовницю.

Молимося за упокій душі спочилої ігумені Епістімії. Глибоко сумуємо з приводу смерті достойної монахині, подвижниці древньої Мукачівської єпархії. Нехай Господь, упокоїть її душу в своєму Царстві.

Закликаю всіх священнослужителів Мукачівської Православної єпархії Української Православної Церкви до посиленої молитви за новопредставлену ігуменю. Вічна їй пам’ять!»