Закарпатцями, яким повідомили про підозру за сепаратизм, є “всесвітні русини” Джуган і Тяско

Обоє зараз проживають в Чехії і навіть встигли відсидіти в тамтешній в’язниці за звинуваченням у підробці документів та ухиленні від сплати податків


Джуган і Тяско на прийомі у проросійського президента Чехії Земана

Закарпатцями, яким Службою безпеки України повідомлено про підозру  за ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України, є керівники підконтрольної Росії так званої «Всесвітньої ради підкарпатських русинів» Василь Джуган і його зять Михайло Тяско.

Про це повідомили джерела Закарпаття онлайн у правоохоронних органах.

У повідомленні  СБУ В.Джугана та М.Тяска названо організаторами “нейтралізованої групи ворожих інтернет-агентів”. Як вказується, “за завданням своїх “кураторів” вони поширювали агітацію щодо зміни меж території нашої держави.

Ініційована СБУ судово-лінгвістична експертиза підтвердила наявність публічних закликів до злочинних дій”.

Відповідно до офіційного сайту Міністерства внутрішніх справ України, В.Джугана і М.Тяска 19 грудня минулого року оголошено в розшук як осіб, які переховуються від органів досудового розслідування.

Як раніше інформувало Закарпаття онлайн, 2 жовтня 2020 року правоохоронні органи Чехії заарештували вказаних осіб за обгрунтованою підозрою в “зменшенні податків, зборів та подібних обов’язкових платежів у великому розмірі”.

Раніше ці самі особи у складі групи, до якої також входили засуджений у 2012 році в Україні (на три роки умовно) за звинуваченнями в сепаратизмі протоієрей Російської православної церкви в Україні Димитрій Сидор і “русинка” з минулим “ескортниці”  обговорили з проросійським президентом Чехії “більшу автономію” українського Закарпаття та навідалися в окупований Росією український Крим.

Підконтрольну Росії радикальну організацію, яку представляють В.Джуган і М.Тяско, не визнають інші русинські об’єднання та Світова рада русинів, що є головним координаційним органом русинських організацій у світі.

 ЗакарпатПост