На Закарпатті затримали кальянного контрабандиста

Сьогодні вночі (19.02.) у поле зору інспекторів-оперативниківуправління боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Закарпатськоїмитниці потрапив мікроавтобус, «нашпигований» тютюном для кальяну.

Порушником виявився 31-річний жительХустщини, який прямував через митний пост «Дякове-автомобільний», що на українсько-румунськомукордоні на своєму мікроавтобусі «Мерседес-Бенц» до Чехії. Під час проходженнямитного контролю водій свідомо обрав спрощену смугу «зелений коридор».

Втім, митники з досвіду знають, що не сліддовіряти «правомірним» намірам перевізникам перетнути кордон «пустим»транспортним засобом, які переслідують мету підзаробити на перепродажі різнихтоварів за значно вищою вартістю в країнах ЄС.

У ході детальної перевірки у пустотілих просторахпанелі приладів, передніх сидінь водія та пасажирів, обох передніх стійокавтомобіля інспектори виявили приховані від митного контролю 506 поліетиленовихпакетів з тютюном для кальяну, загальною вагою 77,6 кг. Доступ до прихованоготовару став можливим після зняття декоративних частин панелі приладів таобшивок, попільнички вентиляційних решіток за допомогою техзасобів митногоконтролю (ліхтарика, викрутки, ендоскопу).

Тютюн для кальяну, розфасований уполіетиленові пакети по 100 і 250 г, торгової марки «Darkside»,у формі джему різних смаків, за попередньою оцінкою коштує приблизно 8 тис дол.

У своєму пояснені водій зіслався на те, щолише перевозив товар на прохання малознайомих людей і не знав, що віндороговартістний  і обмежений допереміщення за кордон. Це при тому, що при усному опитуванні перевізник взагалізаперечував про наявність прихованого від митного контролю товару.

Відтак, відносно водія складено протоколза ч.1 статті 483 Митного кодексу України, санкції якої передбачають накладенняштрафу в розмірі 100% вартості предметів правопорушення (в даному випадкутютюну для кальяну), їх конфіскацію разом з автомобілем, який використовувавсядля переміщення прихованого товару у сховищах. Мікроавтобус, 2005 рокувипуску, оцінено у 163 тис грн.

Наразі виявлений тютюн для кальянувилучено, для оцінки його остаточної вартості буде залученоспеціаліста-експерта. Справу скерують до суду.

ПресслужбаЗакарпатської митниці