Чеські дипломати звернулись до колег з росії: “втікайте з цього корабля, не ставайте спільниками”

Чеські дипломати закликали своїх російських колег усвідомити, у якому напрямку веде Росію її керівництво, та протестувати проти цих дій і залишати свої посади, щоб у майбутньому не поділяти відповідальність за злочини.

Купи свіжий номер газети ЯСНО або передплати на своїй пошті • індекс 76076

Таке звернення опублікували у Twitter Міністерства закордонних справ Чехії, повідомляє “Європейська правда“.

• Набагато більше інформації, коротких новин, відео, мемів, жартів у Telegram https://t.me/zakarpatpost

“Ми як дипломати повинні знати й поважати міжнародне право, вміти критично аналізувати наявну інформацію. Ми повинні вміти визначати інтереси наших країн, наших громадян, яких ми з гордістю представляємо – нас цьому навчали. Тому ми здатні розуміти, чи політична еліта діє проти національних інтересів. І ми всі – люди які повинні знати ціну людського життя”, – зазначають вони. 

Чеські дипломати зазначають, що диппрацівники не завжди особисто поділяють політику чи позиції, які вони мають просувати з огляду на свою посаду за рішенням керівництва, але всьому є межі, і низка російських дипломатів однозначно мають доступ до інформації про те, що насправді відбувається в Україні в ім’я РФ, яку вони представляють. 

Вони нагадують, що в історії вже є приклади дипломатів, які залишалися відданими своєму злочинному політичному керівництву до кінця, самі стаючи спільниками.

Також дипломати наголошують, що у Росії в майбутньому навряд чи є позитивні перспективи.

“Посилення авторитаризму, економіка, що валиться, корумпована еліта літнього віку, що повільно перетворюється на геронтократію – усе це врешті приведе Росію до різкого падіння у темряву минулого. Ця еліта керується ненавистю до викривленого образу Заходу, який, за іронією долі, сама і створила. Ці силовики ігнорують вектор розвитку реального сучасного світу – зовсім інакший, ніж у ХІХ і XX сторіччях”, – аргументують вони. 

“Коли пил цієї несправедливої війни остаточно осяде, представники цієї еліти будуть притягнені до відповідальності за воєнні злочини. РФ доведеться відповідати за апокаліптичне знищення свого суверенного сусіда. 

Колеги, благаємо тих із вас, хто не втратив сумління і здатен розпізнати зло – виходьте з цього кола спільників зла. Закликаємо вас, тих, у кого є мораль і добре серце – залишайте цей корабель, що йде на дно і лише накликає на себе гнів волелюбних людей у всьому світі”, – підсумовують у зверненні.

ЗакарпатПост