На Закарпатті відкрито термінал, що забезпечуватиме транзит скрапленого газу до Європи

Новий термінал з перевантаження зріджених вуглеводневих газів відкрито у суботу, 30 липня, на підприємстві «Петро Карбо Хем-Мукачево». В урочистостях, зокрема, взяв участь заступник керівника краю Володимир Гоблик.

На Мукачівщині іноземне підприємство «Петро Карбо Хем-Мукачево» завершило будівництво і ввело в експлуатацію комплекс з перекачки зріджених вуглеводневих газів (пропан, бутан). Будівництво тривало 2 роки. Загальна площа об’єкту – 42 гектари, його будівництво обійшлося у понад 100 мільйонів гривень.

Об’єкт розташований на стику кордонів з Угорщиною, Словаччиною та Румунією і повинен забезпечувати безперебійну поставку скрапленого газу до країн Європи. Також газ з терміналу потраплятиме на внутрішній ринок.

–  Ринок скрапленого газу – відносно новий. На території України є кілька подібних терміналів, але об’єкт такого масштабу – тільки тут. Можна сказати, він унікальний. До прикладу, парк зберігання скрапленого газу – 3 000 куб. м. – найбільший у Східні Європі, – розповів заступник директора ІП “Петро Карбо Хем-Мукачево” Олександр Лучков.

При будівництві значну увагу було надано безпеці – об’єкт зведено з дотриманням всіх екологічних норм. Відстань від найближчого населеного пункту – понад 3 кілометри.

За словами заступника голови обласної адміністрації Володимира Гоблика, введення в експлуатацію такого масштабного проекту – великий «плюс» як для економіки, так і для іміджу Закарпаття.

– Відкриття терміналу – це передусім нові робочі місця. Не менш важлива й іміджеві складова: досвід ефективної співпраці підприємства і влади, переконаний, стане хорошим поштовхом для інтенсивнішого залучення інвестицій. Також, термінал є одним з 20-ти об’єктів, що заплановано відкрити до річниці незалежності України, – констатував заступник керівника краю Володимир Гоблик.

Прес-центр ОДА

karpatnews.in.ua