Людей готують до нової пандемії? Мавп’яча віспа: що це?

Раніше це інфекційне захворювання практично не виходило за межі Африки, і це непокоїть епідеміологів. Бояться, щоб вірус не мутував.

читай тільки перевірені новини • підтримуй своїх • замовляй рекламу на сайті ЗакарпатПост • e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Про поширення небезпечної інфекції повідомляє інформаційна агенція REUTERS, пише Еспресо

В Іспанії вже зареєстрували 23 випадки, у сусідній Португалії — 5. Раніше таких повідомлень з цих країн не надходило. Хворобу також зафіксували у Великій Британії, Канаді і США. В останній країні, до речі, про пацієнтів з мавпячою віспою повідомляли ще торік.

Це — рідкісне тропічне захворювання, перебіг якого залежить від штаму. Штам Конго викликає більш важкий перебіг: 10% хворих, зараженим ним, помирає. Смертність від західноафриканського штаму становить 1%, і саме його зараз фіксують, приміром, у Великій Британії. 

Починається хвороба з появи характерних пухирців по всьому тілі — як при натуральній віспі. Далі з’являються симптоми, притаманні грипу:

● лихоманка;

● головний біль і біль у м’язах;

● збільшення лімфатичних вузлів;

● напади кашлю;

● сильна втома (на початкових стадіях захворювання);

● рясний висип та виразки на шкірі;

● озноб, відчуття холоду.

Інфікування відбувається повітряно-крапельним шляхом, при контакті з біологічними рідинами заражених людей чи тварин (мавп, білок, гризунів), а також при вживанні в їжу м’яса інфікованих тварин. Однак експерти зазначають, що найчастіше вірус передається від тварин. Наразі вони ламають голову над тим, звідки цей збудник узагалі міг узятися в Європі та Америці. У Нігерії, звідки потенційно міг поширитися, наразі зареєстрували лише один випадок. Однією з причин поширення епідеміологи називають зняття обмежень на подорожі, що були запроваджені у зв’язку з COVID-19, зокрема на мандрівки у Центральну та Західну Африку. Однак ще до пандемії поза цим континентом виявляли не більше 8 випадків захорювання на рік.

При мавпячій віспі лікарі призначають пацієнтам противірусні препарати, проте часто обмежуються симптоматичним лікуванням. Вважається, що щеплення від натуральної віспи може на 85% вберегти від мавпячої. Тому ті, хто був щеплений у дитинстві, має менший ризик захворіти.

Хвороба ця не нова. Збудник вперше виявили у 1958 році в африканських мавп, яких утримували у дослідницьких лабораторіях. Висипка, яка раптом з’явилася у тварин, нагадувала віспу. Звідси й назва хвороби. Викликає недугу вірус, що належить до родини Orthopoxvirus. З 1970-х років фіксувалися спорадничі випадки цього захворювання.

Натуральну віспу, нагадаємо, ліквідували у 1980 році завдяки вакцинації. Відтоді людей від цієї інфекції не щеплюють. Однак ця ж вакцина захищає і від мавпячої віспи, а тому вірус продовжує циркулювати в ендемічних районах.

Зараз фахівці проводять екстрене розслідування, аби з’ясувати, чи вірус, бува, не мутував. Водночас закликають людей не панікувати. Епідемії, як у випадку з коронавірусною інфекцією, ймовірно, не буде, але це “серйозний спалах серйозного захворювання і ми повинні поставитися до нього серйозно”. 

ЗакарпатПост цілодобово бореться на інформаційному фронті у ці складні часи, і зараз, як ніколи, ми потребуємо вашої підтримки. Під час війни ми втратили рекламу, а отже основну частину прибутків, спрямованих на те, щоб доносити вам оперативно найсвіжіші новини. Підтримайте сайт ЗакарпатПост фінансово. Одержувач: ТОВ «ЯСНО МЕДІА», Рахунок: UA163052990000026000003605115, ЄДРПОУ 43832020, ПриватБанк, призначення платежу: “Інформаційні послуги”.

ЗакарпатПост