«Пой на кавіль!» чи «Пішли на філіжанку кави»? Закарпаття чи Львів? Де батьківщина українського кавоваріння. ВІДЕО

Наша сьогоднішня розмова не про людину, а про каву. Адже досі українці не можуть визначитися, де ж наша кавова столиця. А перед тим, як відправитися в пошуки істини, я попрошу вас підписатись на канал, щоб не пропустити наступні відео.

дай оголошення в газету ЗАКАРПАТСЬКІ ОГОЛОШЕННЯ • тел. 050 222 50 50 • вайбер • цілодобово • тел. 067 666 90 90

Львів чи Ужгород

На звання кавової столиці претендують вже далеко не один рік – Львів та Ужгород. У плані реклами кави рівних Львів немає майже не те що в Україні, а у світі. Копальня кави на площі Ринок – це заклад, де від аромату можна оп’яніти. Крім різноманітних сувенірів, екскурсії у підземелля там можна поласувати різними сортами незвичайної кави. Загалом цікавих у цьому плані закладів у Львові багато.

В Ужгороді кав’ярень багато. Там широкий вибір продукції, але немає такого антуражу і такої помпезної реклами, як у Львові. Наприклад, у Меделін кава дуже смачна, але сам заклад турист навряд чи знайде. Є смачна кава у Берегові, де до неї додають трохи натурального шоколаду. Є автентичний заклад у старовинному гуцульському стилі у Рахові. Взагалі у кожному місті навіть селі на Закарпатті можна знайти смачну каву і ранок більшості закарпатців починається саме з кави. Крім того, через каву на Закарпатті вирішують багато проблем. Коли треба поговорити про щось важливе або домовитися, неодмінно кличуть на каву, а там, звісно, є вже і до кави, все, що душа забажає.

В Ужгородському замку, тобто у Закарпатському краєзнавчому музеї можна відвідати невеличку кавову кімнату, у якій діє тематична виставка «Кава на жорнах століть». Виставка цікава тим. Що показує відвідувачам історію торгівлі кавою в Ужгороді, появу перших кав’ярень, відтворює історію кавування у області та містить цікаві факти про улюблений багатьма напій.

Утім саме між Львівщиною та Закарпаттям не вщухають суперечки, де ж насправді батьківщина української кави, звідки вона поширилась на інші куточки держави і хто навчив українців любити цей ароматний напій. А правда зовсім не там, де її шукають.

Де ж в Україні вперше з’явилася кава?

Історія кавоваріння давня, як світ, її коріння, як вважається, десь на Близькому сході, хоча походження кави до цих пір залишається туманним. Тому припускають, що ефіопські народи першими помітили збудливий ефект кавового зерна. Однак, жодних прямих доказів на цей рахунок немає. Згідно з поширеною легендою, першовідкривачем унікальних властивостей кавового дерева став ефіопський пастух Калдим приблизно в 850 році, але він їв зерна сирими, аби збадьоритись, як його отара, яка теж любила ласувати зернами. Утім нині ця легенда під сумнівом.  В Європу кава потрапила відносно недавно. Перша чашка кави була запропонована європейцям у Римі в 1626 році папським нунцієм Валлє, який пристрастився до кави в Ірані. Через 20 років з’явилася перша кав’ярня у Венеції, потім кав’ярні з’явилися в Марселі і Франції. Згодом кава потрапила до більшості європейських країн. Не одразу її прийняли тепло, але згодом полюбили. Перші згадки про каву в Україні датуються 1672 р – саме тоді в Кам’янці-Подільському турки і заснували першу кав’ярню. Інші джерела стверджують, що відкриттям першої кав’ярні і початком історії кави в Україні ми зобов’язані Юрію Кульчицькому – козаку, який після чергового протистояння з турецькими військами привіз замість срібла-злата кавові зерна і незабаром відкрив свою кав’ярню «Під синьою Фляжкою», чим і задав моду на напій у всій Європі. Нині каву п’ють у всій Україні, а Ужгород і Львів вперто сперечаються, хто ж із них кавова столиця України.

Далі – у відео

ЗакарпатПост