Сейм Латвії визнав Росію державою – спонсором тероризму

У четвер, 11 серпня, Сейм Латвії ухвалив заяву, якою визнав Росію країною-спонсором тероризму.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Про це поінформували в пресслужбі Сейму. У заяві засуджується військова агресія Росії та повномасштабне вторгнення її військ в Україну, здійснене за підтримки та участі білоруського режиму, пише fakty.com.ua

Голова комісії Сейму із закордонних справ Ріхардс Колс зазначив, що РФ протягом багатьох років прямо чи опосередковано підтримувала та фінансувала терористичні режими та організації. Він нагадав, що Москва, зокрема, причетна до постачань зброї режиму Башара Асада в Сирії, отруєння колишнього співробітника військової розвідки РФ Сергія Скрипаля та його доньки у Великій Британії, збиття лайнера MH17 у небі над Донбасом.

У заяві депутати Сейму Латвії:

• Нагадали, що після неспровокованого військового нападу РФ на Україну 24 лютого 2022 року близько 12 млн українців були змушені залишити свої будинки, а понад 5 млн – виїхати з країни.

• Згадали про обстріл драмтеатру в Маріуполі, де під час російських авіаударів загинули сотні мирних людей, про ракетні удари по Одесі та Кременчуку, теракт в Оленівці, під час якого були вбиті українські військовополонені, про тортури, зґвалтування, вбивства, депортацію українців, незаконне масове утримання громадян України в створених окупантами фільтраційних таборах.

• Нагадали про удар по Одеському порту менш ніж через 24 години після того, як у Стамбулі була підписана угода про експорт українського зерна. В Сеймі наголосили, що це є ще одним свідченням неповаги РФ до своїх зобов’язань, міжнародного порядку, а також навмисного поглиблення глобальної продовольчої кризи, яка може спровокувати голод.

– Сейм визнає насильство Росії щодо цивільних осіб, яке вчиняється в політичних цілях, тероризмом, а Росію державою-спонсором тероризму і закликає інші країни-однодумці висловити таку ж думку, – наголошується в заяві.

Крім того, парламент Латвії закликає держави Євросоюзу негайно призупинити видачу туристичних та в’їзних віз для громадян Росії та Білорусі.

Депутати Сейму висловили свою солідарність з Україною та українським народом.

ЗакарпатПост