Вареники з чорницею: рецепт від Андрія Величка

Терпкі, насичені смаком та кольором, що запам’ятається на весь рік. Цей делікатес потрібно встигнути приготувати в короткий сезон, доки на ринках з’являється чорниця.

Обкладинка газети «Домашня кулінарія»

Так ось, вареники з чорницею приготувати зовсім нескладно, якщо ви вже пробували свої сили з попередніми рецептами, пише ТСН.

Інгредієнти:

350 г борошна пшеничного;

2 жовтки;

1 яйце;

1 ст ложка сметани;

1 ст ложка олії;

80 мл молока;

сіль.

Для начинки

500 г чорниці;

3-4 ст ложки цукру;

1 ст ложка картопляного крохмалю.

Крок 1

Тісто слід замісити традиційним способом, всі нюанси описані мною декілька разів разу – і в рецепті вареників з урдою, і в рецепті вареників з капустою. Коли тісто готове – залиште його на пів години відпочити, загорнувши в рушник або харчову плівку.

Крок 2

Начинка. Головне – знайти чорницю. Решта простіше простого – помити її, за необхідності перебрати, перемішати з цукром та крохмалем – зможе навіть школяр.

Крок 3

Ліпимо вареники. Є два варіанти – традиційний – розкатуємо тісто качалкою, підсипаною борошно, щоб не прилипало. Розкатуємо до товщини близько 1 мм – тонко, але щоб стіл крізь тісто видно погано. За допомогою склянки робимо кільця, з яких ліпимо вареники.

Другий варіант – розкатане тісто можна нарізати ножем на квадрати орієнтовного розміру 6 см на 6 см. Це набагато швидше, ніж видавлювати кружечки. Ба більше, практично не залишається відходів. Вареники у такому разі виходять трикутними.

Крок 4

Вареники відварюємо у підсоленій воді, що кипить. Відварюємо протягом 3 хвилин, а готові вареники поливаємо розтопленим вершковим маслом.

Я рекомендую їсти такі вареники зі сметаною, посипавши їх цукром. Але це тільки в тому разі, якщо ви ласун. Ще варіант – полити такі вареники перед подаванням варенням із чорниці.

До речі, якщо встигнете заморозити чорницю, потім зможете приготувати такі літні вареники і в морозний зимовий день.

Андрій Величко — один з небагатьох кухарів в Україні, хто отримав кулінарну освіту в Інституті Поля Бокюза, творця “нової французької кухні”. На своїй сторінці в Facebook він ділиться з підписниками цікавими рецептами та секретами приготування страв.

Фото: Facebook Андрія Величка

Закарпатпост