На Закарпатті, виявилося, що ефективно вирощувати кавуни

🍉 Кавуни, вирощені на Закарпатті у промислових об’ємах, – це реальність і результати ефективної роботи агросектору краю.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com


Внаслідок окупації Херсонщини було захоплено тисячі гектарів землі, на яких вирощували кавуни й інші сільськогосподарські культури. Для того, щоб продовжити свою діяльність, у наш регіон релокувалося ТОВ ТД «Є ВСЕ». Підприємство спеціалізується на вирощуванні овочів, баштанних культур, коренеплодів і бульбоплодів.
Після аналізу кліматичних умов та ґрунту компанія вирішила взяти для обробки 4 га землі на Ужгородщині. Виявилося, що земля, на якій висадили кавуни, має властивості, що дозволяють вирощувати культуру без застосування великої кількості нітратів. Зокрема, при нормі нітратів у 60 мг/кг використали лише 9.30 мг/кг. Такий показник дозволяє говорити про екологічно чистий продукт.
Тож перший урожай кавунів на Закарпатті – 25-30 т/га. На Херсонщині цей показник був 40-45 т/га. Водночас власник підприємства зазначає, що сіяли гарбузи прямим посівом без підготовки розсади. Наступного року прогнозований урожай кавунів буде близько 40 т/га.
🍉 Тож підсумовуємо цей кейс:
✔️ кавун, вирощений на Закарпатті, надходить у продаж свіжозібраним з поля, що дотепер було неможливим;
✔️ об’єм вирощених кавунів у регіоні може повністю забезпечити ринок Закарпаття, а за відповідних умов також експортуватися;
✔️ через економію на логістиці та міндобривах його вартість у кілька разів нижча, ніж у херсонських кавунів;
✔️ додаткові надходження до бюджетів регіону та робочі місця;
✔️ нові оброблені території, які працюють на економіку;
✔️ порятунок чергового підприємства з зони бойових дій;
✔️ екологічно чистий продукт найвищої якості.
Це один із сотень успішно реалізованих кейсів релокації бізнесу. Ми продовжуємо працювати на розвиток економіки та допомагати забезпечувати всім необхідним ЗСУ, повідомляє голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

ЗакарпатПост