AMOLED проти IPS – який дисплей краще?

Дисплеї AMOLED та IPS порівнюють один з одним уже багато років. Обидві технології успішно використовуються для виробництва таких екранів https://www.aks.ua/catalog/displei-ekran/ для планшетів. Перевіримо, яке з цих рішень пропонує найкращу якість зображення.

AMOLED проти IPS

AMOLED (Active-Matrix Organic Light Emitting Diode) – це технологія, в якій використовуються OLED-діоди, виготовлені з органічних сполук. Кожен піксель здатний випромінювати світло, тому дисплею не потрібне додаткове підсвічування. Товщина матриці досягає максимум 1мм, тому виробник може створювати ще тонші планшети. Відсутність підсвічування заощаджує електроенергію, а також дозволяє активно використовувати функцію Always on Display, яка виводить зображення на заблокований екран. Дисплеї AMOLED також відрізняються глибоким чорним кольором і дуже гарною передачі кольорів.

 Технологію AMOLED можна зустріти на таких екранах https://www.aks.ua/catalog/displei-ekran/brand/huawei,  які встановлюються в планшети Huawei.

Все, що вам потрібно знати про IPS

 IPS LCD (In Plane Switching) – це технологія, в якій світлодіоди підсвічують пікселі, що використовуються в матриці. РК-дисплеї використовують поляризоване світло, яке потім проходить через кольоровий фільтр. З кожного боку рідких кристалів розташовані горизонтальні та вертикальні фільтри. До характерних особливостей цієї технології можна віднести гідну перенесення кольорів, а також значно меншу вартість виробництва. РК-дисплеї IPS використовуються у бюджетних планшетах, хоча їх все ще можна зустріти у моделях середньої цінової категорії.

AMOLED проти IPS

 Однією з найбільших переваг AMOLED-екранів є відмінна передача кольору. При прямому порівнянні з РК-дисплеєм IPS різниця в насиченості кольорів помітна з першого погляду. Неймовірно глибокий чорний колір – ще один аргумент на користь вибору планшета AMOLED. Це не тільки впливає на комфортність використання, а й значно знижує споживання енергії.

  AMOLED-дисплеї чудові, але вони мають свої недоліки. Ціна одна із найбільших. Витрати виробництво цього типу комплектуючих високі, що відбивається на ціннику всього портативного устройства. Теоретично, панелі AMOLED більш схильні до пошкоджень. Достатньо, щоб один піксель перестав нормально працювати і це позначиться на всій панелі. Безумовно, користувачі повинні враховувати, що у разі поломки такого дисплея вартість його заміни буде значно вищою, ніж у випадку з IPS.

Яке рішення краще?

 Насправді все залежить від уподобань користувача. Технічно AMOLED безперечно краще, оскільки технологія забезпечує високу якість зображення з ідеально відтворюваними кольорами та глибоким чорним кольором. IPS, у свою чергу, це рішення, яке дуже добре працює в бюджетних планшетах. Якщо ви шукаєте максимальну якість зображення, то AMOLED стане чудовим вибором. Якщо ж можете піти на якісь компроміси і таким чином заощадити гроші, варто звернути увагу на пристрої з РК-дисплеєм IPS.