В усіх навчальних закладах встановлюють електрокотли: в Мукачеві готуються до опалювального сезону

Електричне опалення, як альтернативне, встановлюють в усіх навчальних закладах Мукачева. Через ймовірний брак природного газу, в громаді вирішили перейти на обігрів електрикою. На котли виділили 6 мільйонів гривень і ще 5 — на їх встановлення. В одній зі шкіл міста побували журналісти Суспільного.

Один з трьох електричних котлів вже встановили в Мукачівському ліцеї №11. Заступник директора Григорій Лисун каже, їх потужності вистачить на обігрів цілої школи. Але за необхідності можна опалювати і газом, і електрикою одночасно. “Три котли маємо поставити. Один 48 кіловатів — і буде 2 по 120, то як альтернатива. В теперішній час буде економія газу. Один котел не прогріє. Треба більше потужності. Вони будуть більші за потужністю, щоб прогрівали і тримали нам температуру в школі”, — розповів заступник.

1124 учні навчаються в ліцеї. Всі навчаються в першу зміну. Перед початком навчального року в школі провели опитування, і 70 відсотків батьків проголосували за офлайн навчання. Вікторія Глеба директорка мукачівського ліцею №11 каже: “Задля того, щоб дітки мали змогу навчатися очно, міська влада вирішила модернізувати систему опалення. В нашому ліцеї розпочалася робота щодо встановлення електричних котлів, щоб дітки могли навчатися в ліцеї”.

Електрикою опалюватимуть всі школи Мукачівської громади, каже начальниця управління освіти Катерина Кришінець-Андялошій. Для обігріву шкіл електрикою до кінця року потрібно 23 мільйони гривень. Газове ж обійдеться громаді на 7 мільйоні дешевше. “Є побоювання, що не буде вистачати газу. Ми маємо намір навчатися повністю офлайн, тож було прийнято рішення міською радою щодо переведення всіх шкіл на електричне опалення. На закупівлю котлів із міського бюджету було виділено 6 мільйонів гривень. І 5 мільйонів на встановлення цих котлів”.

На електричне опалення в Мукачівській громаді переходять 32 школи і 43 садочки.

ЗакарпатПост