Накрив собою від уламків: історія Героя з позивним “Жорж”, який врятував побратима ціною життя

Сергію Жержевському було 26 років, коли росія розв’язала підлу «гібридну» війну на сході України. Він не зміг залишитись осторонь і в червні 2014-го став бійцем добровольчого батальйону «Донбас». У серпні Сергій потрапив до Іловайського казана, дивом вижив, але був узятий у полон і пробув там довгі чотири місяці.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Указом Президента України № 176/2015 від 25 березня 2015 року старшого солдата Жержевського було нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

З початком повномасштабного вторгнення росії 24 лютого Сергій вступив у добровольче формування територіальної оборони столиці «Легіон Свободи». Під час жорстоких боїв за Бучу, Ірпінь, Гостомель група бійців «Жоржа» знищила кілька танків, бронемашин, вантажних автомобілів та біля роти піхоти, захопила ворожі боєкомплекти та особисті документи окупантів, що надалі сприяло розслідуванню звірств, скоєних рашистами.

Під час вуличних боїв за Сєвєродонецьк Сергій Жержевський очолював передовий підрозділ та збудував лінію оборони, яку потім утримувала його рота. У безперервних боях він кілька діб майже не спав, але демонстрував побратимам приклад стійкості та постійно влаштовував ворогові неприємні «сюрпризи».

6 червня рашисти почали атакувати, бійці “Жоржа” потрапили під щільний обстріл. Сергій пострілом із РПГ-18 «Муха» знищив бойову машину піхоти та прорвався до позицій свого підрозділу, на які вже насувався «вогневий вал» масованого артобстрілу.

Останнє, що він зробив життя, – це скомандував “У укриття!”, дав кілька черг з автомата, і побачивши, що один із підлеглих не встиг сховатися, штовхнув його подалі від небезпеки і накрив собою. “Жорж” врятував життя побратима, але сам отримав смертельні осколкові поранення.

Тепер Сергію назавжди 34… Вічна та світла пам’ять Герою! Історію Героя розповів на своєму телеграм-каналі Антон Геращенко.

ЗакарпатПост