Чехія відкличе свого посла з росії і залишить цю посаду незайнятою

Чехія найближчим часом відкличе свого посла Вітезслава Півоньку (Vítězslav Pivoňka) з росії і формально залишить цей пост незайнятим. Про це з посиланням на джерело в уряді повідомило портал Seznam Zprávy.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Пивоньку в москві замінить дипломат Йіржі Чистецький (Jiří Čistecký), але не як посол – ця посада тимчасово пустуватиме. Чистецький є досвідченим дипломатом і зараз служить генеральним консулом у Стамбулі.

За даними порталу, зараз уряд Чехії вирішує “ребус”, як вибудовувати відносини з росією, правлячий режим у якій чеський парламент нещодавно визнав терористичним . Нова людина на чолі посольства надасть більше можливостей для маневру, проте просто призначити її послом МЗС ЧР не може.

У цьому випадку чеська сторона мала б запросити згоду москви, тоді як сам посол мав би урочисто вручити свої вірчі грамоти президенту рф путіну. На тлі війни в Україні та загальної кризи у чесько-російських відносинах це неприйнятно. Не виключено, що Чистецький у перспективі обійматиме посаду повіреного у справах у росії.

Міністерство закордонних справ Чехії не підтвердило, але не спростувало цю інформацію. Представник відомства Маріана Вернерова на журналістський запит відповіла розмито та ухильно.

ЗакарпатПост