Різдвяне послання єпископа Ужгородського і Закарпатського Варсонофія

Боголюбивим пастирям та всім вірним Закарпатської єпархії Православної Церкви України.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Слава у вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління. (Лк. 2, 14)

Дорогі браття і сестри!

Більш як дві тисячі років минуло від тієї великої ночі, коли наша земля наповнилася цим ангельським співом і коли людство в особі віфлеємських пастухів уперше почуло ангельське благовістя про народження Спасителя світу. Багато віків Церква святкує Різдво Христове, і кожного разу християнин знаходить у ньому нові духовні сили, нове натхнення на подвиги благочестя і земні труди.

Ісус Христос народився, коли греко-римський світ переживав моральний занепад, коли людство перебувало в духовній темряві. На той час доброчесність і порок в очах людей майже нічим не відрізнялися і навіть саме життя втрачало цінність для тих, хто не міг задовольняти свої тваринні потреби.

Син Божий, народившись від Пресвятої Діви Марії, зійшов на землю, щоб духовно відродити людство, визволити його від гріха та смерті і дарувати йому вічне життя. Своїм пришестям Син Божий осяяв людей, «які сиділи в темряві й тіні смертній», світлом істинного Богопізнання.

Народжений у віфлеємській печері, Христос сповістив світові, що всі люди — браття й діти Небесного Отця. Він відкрив людям, що любов є джерелом духовного життя й основою їх моральних взаємовідносин. Христос сказав: «Я є путь, істина, і життя» (Ін. 14, 6). Він не тільки проповідував високе, величне вчення, а й дарував людям благодатну силу для духовного життя.

Але як ми бачимо зараз, ті хто називав себе «найканонічнішими» не живуть по заповідях і настановах Христа. росія нахабно розпочала повномасштабну війну проти України, і вже майже рік її веде, і мета цієї агресії відома і зрозуміла: перетворити всю нашу країну або хоча би її більшу частину на окуповану територію, керовану від імені кремля зрадниками, терористами і кримінальниками. Перетворити Україну на ту прірву, на яку росія перетворила Крим, Донецьк та Луганськ. За наш рахунок спробувати відновити зогнилого і мертвого радянського монстра, тюрму народів, імперію зла, примусити вільні народи Європи упокоритися перед бажаннями нинішніх володарів кремля. Вони вбили десятки тисяч наших співвітчизників – матерів, батьків та дітей! Вони руйнують наші будинки і храми. Виїхали мільйони людей за кордон, це цвіт нації.

Та найогидніше, що цей геноцид Українського народу відбувається з благословення керівника російської православної церкви кирила ( гундяєва), який міг і мав силу зупинити вбивцю путіна та врятувати ситуацію, якщо він звісно “Пастир добрий”, бо як сказав Спаситель: « пастир добрий душу свою покладає за овець. А наймит, не пастир, якому вівці не свої, побачивши, що йде вовк, кидає овець і тікає, а вовк хапає і розганяє овець. А наймит тікає, бо він наймит, і не турбується про овець.» (Євангеліє від Іоана 10, 11 – 13.). Патріарх повинен був розірвати на собі ризи, не благословити «бункерного карлика» вбивати наш боголюбивий і мирний народ.

Проте завдяки нашим мужнім воїнам і Божій допомозі агресор зазнає все більше невдач на полі бою. Через провали на фронті окупанти перейшли до нових методів терору і намагаються залишити українців без світла та тепла. Однак ЗСУ продовжують просуватися вперед та звільняти наші землі. Віримо, що невдовзі буде звільнена вся Україна від російського ярма.

Браття й сестри! Не зважаючи на горе, яке спіткало нашу країну, в ці Різдвяні дні перенесімося думками у віфлеємський вертеп з його яслами. Ця вбога печера стала для нас колискою всього святого. Звідси засяяло для світу «світло розуму». Звідси виникло для християн нове життя. Поклонімося разом з віфлеємськими пастухами Богонемовляті, що лежить у яслах, співаючи з ними ангельське славословлення: «Слава у вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління» (Лк. 2, 14). Принесімо Йому разом із «волхвами від Сходу» дари побожної вдячності та любові.

У ці дні Різдва Богонемовляти вітаю вас боголюбиві пастирі, усіх керівників та священнослужителів християнських конфесій нашого краю, владу всіх рівнів, Народних депутатів України від Закарпаття. Вітаю також силові та правоохоронні структури області, волонтерів, працівників ЗМІ, освіти, культури, охорони здоров’я, прикордонників та військовослужбовців нашої 128-ї окремої гірсько – штурмової бригади, з святом Різдва Христового, з святом віри і любові Божественної, з святом миру на землі і благовоління Божого в людях.

Мир внутрішній і мир зовнішній — це найдорожче і найцінніше надбання людей на землі; до нього прагнуть усі розсудливі люди, його відстоюють усі ті, хто хоче жити спокійним життям, трудитися заради благоустрою цього життя, заради спільного благополуччя і щастя людей. Наш обов’язок, молитися за мир в усьому світі, нести проповідь християнської любові і служити справі миру та прогресу на землі.

Вітаю вас, браття і сестри, і з Новим роком, що настав. Подякуймо Богові за Його благодіяння, і виблагаймо в наших щирих молитвах благословення Боже на наступний рік. Нехай цей рік і всі подальші роки будуть для нашої країни і всього людства роками миру та благоденства. Нехай Господь подає нам подвигом мирної і корисної праці служити дальшому процвітанню нашої держави і мирові на землі у славу Божу. Амінь.

ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ! СЛАВІМО ЙОГО!

+Варсонофій (Руднік) єпископ Ужгородський і Закарпатський Православної Церкви України
Різдво Христове – 2023 рік. м.Ужгород.

Закарпатпост