Закарпатська палинка. Чим вона унікальна?

😋 Смачне Закарпаття: палинка

Передплатіть газету ПОРАДИ на своїй пошті ❤️ індекс 91145 ❤️ реклама в газеті 067 666 90 90

Що ще, окрім знаменитого закарпатського вина, з міцних напоїв можна скуштувати, відвідуючи наш край?

Традиційну крафтову фруктову палинку, адже це чи не найвідоміший «хмільний бренд» Карпатського регіону, який здавна вживають та виготовляють на Закарпатті.

ТОП-5 цікавих фактів про палинку:

1️⃣ Palinka (угорська), рalenka (чеська, словацька), рalinca (румунська), палинка – це фракційна дистиляція, яка виготовляється з фруктів із мінімальним додаванням цукру. В її складі – фруктова фруктоза та виноградна глюкоза

2️⃣ Перша писемна назва палинки як фруктового дистиляту датується 1630 роком.

3️⃣ Виготовляють палинку з усього, чим багата природа Закарпаття, а тому вона може називатися грушівкою, яфинівкою, сливовицею, яблучанкою тощо.

4️⃣ Міста та села Закарпаття відомі власним видом палинки. Так, у селах Малий та Великий Раковець виготовляють грушівку, у Білках, Арданові, Негрові та селі Осій популярна «сливовиця», а ще в деяких громадах полюбляють «винівку» з винограду, з горіхів «горіхівку», а з черешні «черешнівку».

5️⃣ Закарпатську палинку необхідно куштувати за певними правилами. Зокрема відомий туризмознавець краю Федір Шандор розповідає про особливості її дегустації у «три носи». Перший ніс – це легка ароматика, коли ви сприймаєте напій на відстані не ближче, ніж за 10 см, щоб не обпалити носоглотку. Другий ніс – це хлопок, внаслідок якого алкоголь потрапляє на правильну середню зону язика, тоді відчуваються усі аспекти фруктози. Третій ніс після короткого проміжку часу, коли краплю палинки, немов парфуми, ви наносите на руку, щоб відчути аромат фрукта, який був основою палинки», пише Управління туризму та курортів Закарпатської ОВа.

ЗакарпатПост