Чому Туреччина гальмує вступ до НАТО для Швеції та Фінляндії?

Після російського вторгнення в Україну дві північні країни подали заявки на входження до Північноатлантичного Альянсу. Однак Туреччина відмовляється давати згоду.

замовляй рекламу на сайті zakarpatpost.net 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

The New York Times розбиралися у проблемі та мотивації президента Ердогана , А ми наводимо основні висновки аналітиків:

✔️У травні в Туреччині відбудуться парламентські та президентські вибори. Соцопитування показують, що Ердоган та його партія «Справедливість та розвиток» втрачають рейтинги через інфляцію та проблеми в економіці.

✔️ Жорстка риторика Ердогана на адресу Швеції говорить про те, що він хоче змістити фокус громадської уваги із внутрішніх проблем на зовнішньополітичні успіхи.

✔️ Швеція приймає біженців-курдів і відмова від цієї політики відкритих дверей була однією з головних умов Ердогана. Стокгольм та Гельсінкі задовольнили частину претензій Анкари та посилили закони проти тероризму.

✔️ Ердогану допомогла і провокація зі спаленням Корану у Швеції. Її влаштував правий політик Расмус Палудан. Але ідею подав і сплатив акцію Чанг Фрік, журналіст російського пропагандистського каналу «раша тудей (rt)».

✔️Туреччина скасувала тристоронні консультації та запропонувала Фінляндії відокремити свою заявку до НАТО від шведської.

✔️ Але президент Фінляндії Саулі Нііністе відмовився від пропозиції, видавши попередження: «Якщо нічого не зміниться після виборів у Туреччині, то нам доведеться поговорити як чоловік із чоловіком із паном Ердоганом».

✔️Швеція та Фінляндія підтвердили, що їх вступ до НАТО буде синхронним.

Ердоган активно розігрує свої козирі охоронця ключів від Босфору та головного захисника південного флангу НАТО. Але розширення Альянсу надто важливе, щоб ставити процес у залежність від одного члена блоку.

У НАТО вже заявили, що сподіваються, що Туреччина «правильно проголосує» на Саміті в Литві в середині липня.

📷 Анадолу

ЗакарпатПост