Міноборони замість строкової служби хоче створити армію резервістів


Кожен військовозобов’язаний щороку повинен буде вдосконалювати військові навички
В Україні необхідно виробити концепцію армії резервістів, яка буде схожа на те, що зроблено у Швейцарії та Ізраїлі: кожен військовозобов’язаний має щороку протягом місяця на зборах вдосконалювати військові навички. Така ідея входить у плани Міноборони, які погоджені з прем’єром та схвалені президентом, повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

замовляй рекламу в газету Робота Гроші: 050 222 50 50, вайбер

Він переконаний, що після майбутньої перемоги над російськими окупантами українцям потрібно буде готуватися до змін у правовому плані та культурі поведінки нації, оскільки «фізично ворожа країна, наш сусід, не відлетить у космос навіть з усіма витворами Ілона Маска», пише Західнет

«І вона мріятиме про реванш. Тому єдина запорука неповторення такого вторгнення – потужний сектор сил безпеки та оборони, а також зрозуміла концепція армії резервістів. Так живе Швейцарія. Тому я переконаний, що культура військової професії має стати трендом, як в Ізраїлі, наприклад», – пояснив Резніков в інтерв’ю LIGA.net.

Він вважає, що «можливо, строкова служба нам більше не потрібна». Однак натомість кожна молода людина з 18 років починає проходити спецкурси підготовки: медицина, стрільби, окопи, злагодження, і далі навчається на кого хоче, але раз на рік проходить місячні курси зі спеціалізації.

«Хочеш бути кулеметником – розвивайся як кулеметник. Хочеш бути оператором дронів – давай. Ходити в тир – ця культура має бути. Повинні працювати тири, щоб усі вміли вправно користуватися вогнепальною зброєю», – зазначив міністр оборони.

Він наголосив, що потрібно завершити реформу, щоб офіційно зареєстрована вогнепальна зброя була на руках в українців (після перевірок у психіатра, нарколога та правоохоронців): «Коли ворог знатиме, що кожен повнолітній українець може дістати з-під ліжка автомат і чинити опір, він 10 разів подумає».

На уточнювальне запитання Резніков додав, що це його думки, обговорені та узгоджені з прем’єром, і ці ідеї «записані в нашому плані: це один з елементів змін до законодавства, які ми готові робити».

«Це чітко збігається із позицією президента, ми з ним про це говорили», – уточнив міністр оборони Олексій Резніков.

ЗакарпатПост