Білоруські військові вторгалися на територію Україні разом з росіянами, але білорусь досі не має статусу країни-агресорки

Війська Білорусі брали участь у повномасштабному вторгненні в Україну у лютому минулого року, проте Білорусь досі не має статусу країни-агресорки, а Київ досі не розірвав дипломатичні відносини з Мінськом.

Передплатіть газету ПОРАДИ на своїй пошті ❤️ індекс 91145 ❤️ реклама в газеті 067 666 90 90

Про це йдеться у розслідуванні видання “Заборона”, пишуть Українські новини

Присутність білорусів на території України доводять свідчення десятків жителів Чернігівської області. Так, окупанти облаштували базу в Вишневе. Там зробили опорний пункт у школі, а у підвалі облаштували застінок для місцевих активістів, учасників територіальної оборони та працівників силових відомств.

За словами місцевих жителів, вони спілкувалися з білоруськими військовими, коли вони стояли у селі. В основному, вони стояли на блокпостах та розповідали людям, що нібито рятують їх від “бандерівців”.

Окрім місцевих жителів, про присутність в селі білорусів свідчать розповіді співробітників селищної ради. За їхніми спостереженнями, білоруси не брали участь у репресіях: скоріше, «стежили за громадським порядком» та збирали інформацію про місцевих мешканців. Форма білорусів відрізнялася від форми росіян.

В іншому селі — Бобровиця — теж розповідають про білоруських окупантів. Вони в основному виконували охоронні функції і нібито помічали свою техніку літерою “О”.

Українські військові теж розповідали про білоруську техніку, яка перетнула український кордон. Так, 1 березня 2022 року речник регіонального управління Сил тероборони «Північ» Віталій Кирилов розповів в ефірі українського телемарафону національних новин, що на Чернігівщину зайшли білоруські війська та що колона рухається з боку Городні у напрямку Чернігова. Більше офіційних заяв про це не було. За словами Кирилова, буквою “О” позначали не техніку білорусів, а лише напрям, звідки вона рухалася — північ.

За словами журналістів, вони зверталися із запитом до Міністерства оборони та ГУР, проте там не прокоментували присутність білоруських військ в Україні. Дипломатичні стосунки між Києвом та Мінськом досі не розірвані. В Мінську перебуває надзвичайний та повноважений посол Ігор Кизим. Режим Лукашенка він критикує досить стримано та підтримує культурні заходи РБ.

ЗакарпатПост