16 квітня 1710 року, було ухвалено документ, який називають першою українською Конституцією

16 квітня в Бендерах між гетьманом Пилипом Орликом – сподвижником Івана Мазепи та Військом Запорізьким було укладено «Договори та постанови прав та вільностей військових». Документ став одним із найвагоміших для української історії. Традиційно його називають Конституцією Пилипа Орлика.

Розмістимо вашу рекламу, оголошення, повідомлення в газетах, на сайті, фейсбук, інстаграм, телеграм, вайбер, групи, сторінки, сторіс – пишіть: zakarpatpost@gmail.com

Існує два варіанти зазначеного документа: латиною та староукраїнською мовою. Наразі копії першої української Конституції представлені на виставці «Європейська Україна. Добу Мазепи», яку демонструє Скарбниця Національного музею історії України.

Обидва варіанти Конституції складаються з 16 статей. У документі староукраїнською мовою також є преамбула – вступна стаття. У ній пояснюється хто такі козаки, чому вони повстали проти Речі Посполитої та московського царя, чому московія не має права на Київ і чому козаки мають бути у союзі з кримським ханом та шведським королем. Цікаво й те, що одна із статей Конституції присвячена корупції.

ЗакарпатПост