Чехія і Словаччина підтвердили готовність сприяти безпеці України до її вступу в НАТО

Чехія, Словаччина та Україна підписали декларацію, в якій підтвердили готовність підтримувати Київ на шляху до членства в НАТО та Європейському Союзі і сприяти безпеці України до вступу в Альянс.

замовляй рекламу в газетах: Закарпатські оголошення, Робота Гроші, Поради Здоров’я та отримай рекламу в дописі або сторіс 👇безкоштовно • 050 222 50 50, вайбер

Як пише “Європейська правда”, про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква.

Президент Володимир Зеленський, президент Чехії Петр Павел та президентка Словаччини Зузана Чапутова підписали спільну декларацію, яка окреслює спільне бачення трьох країн з найважливіших питань зовнішньої політики, а також на підтримку повноправного членства України в ЄС і НАТО.

Документ, серед іншого поновлює вимогу до РФ негайно та беззастережно вивести всі свої збройні формування з території України.

Декларація закріплює готовність держав сприяти досягненню міжнародних домовленостей щодо безпеки України до моменту її повноправного членства в НАТО.

Вона також наголошує, що Словаччина та Чехія як країни-члени НАТО, готові посилити свою підтримку прагненню України приєднатися до Альянсу, як тільки це дозволять умови.

Декларація підтверджує рішучу підтримку Словаччини та Чехії членства України в ЄС, суттєвий прогрес нашої держави на цьому шляху й очікування щодо початку переговорів про вступ вже у 2023 році.

Документ закріплює підтримку Формули миру президента України, Кримської платформи та наголошує на важливості створення спецтрибуналу щодо злочину агресії проти України.

Він також висловлює готовність держав до тісної співпраці з метою подальшого зміцнення обороноздатності України, посилення санкцій ЄС проти РФ та створення правової основи для використання заморожених російських активів для відбудови України

Жовква зазначив, що Словаччина та Чехія відкрили другий десяток спільних декларацій такого типу на рівні лідерів держав-членів НАТО.

ЗакарпатПост