На Закарпатті виробляють пластини, які рятують кінцівки та зовнішність військових

На Закарпатті інженер організував виробництво імплантів. Чоловік безкоштовно віддає пораненим бійцям пластини вартістю близько 30 тисяч гривень.

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті – індекс 89266 💙 💛 рекламуйся в газеті 067 666 90 90

Ужгородець Олег Гудаш виробляє для поранених бійців пластини, які усувають дефекти після травм і допомагають запобігти ускладненням.

Детальніше про імплантати, які рятують кінцівки – у сюжеті ТСН.

https://tsn.ua/ato/uzhgorodec-viroblyaye-plastini-yaki-ryatuyut-kincivki-ta-zovnishnist-viyskovim-2327338.html

У перші місяці повномасштабного вторгнення закарпатське підприємство працювало безперервно, відправляючи сотні виробів за день. А коли ресурсів забракло – власник залучив конкурентів, розкривши їм секрети власного виробництва.

30-річний Олександр підірвався на ворожій міні неподалік Донецька та вже пів року прикутий до ліжка. Аби врятувати життя, військовому видалили пів черепа. Тепер титанова пластина має усунути дефект і вберегти від так званого симптому трепанованого черепа, розвитку судомних нападів та інших проблем. Через війну такі операції у поранених стали регулярними, кажуть хірурги.

Підприємство з виробництва імплантів організував в Ужгороді інженер Олег Гудаш. Він безкоштовно віддає пораненим бійцям пластини вартістю близько 30 тисяч гривень. Моделюють їх на 3D-принтері індивідуально під кожного пацієнта, повторюючи всі вигини черепа.

Коли почалася повномасштабна війна, на підприємстві вирішили виготовляти і вкрай необхідні на фронті апарати зовнішньої фіксації. Такі фіксатори, каже Олег Гудаш, відправляли тисячами, але й цього було замало. Тож він залучив інші фірми, розкривши їм таємниці свого виробництва. За останній рік відправили медикам продукції на понад 30 мільйонів гривень. Частину грошей відшкодували благодійники та держава. Проте чоловік запевняє: робив би це і без компенсацій, бо як і інші, понад усе мріє про закінчення війни.

фото Ксенія Шокіна, Varosh

ЗакарпатПост