Лікарі врятували дитину, яка мало не задихнулася через патологічне звуження трахеї

До дитячої Лікарні Святого Миколая у Львові 9-річного Артема доправили каретою швидкої допомоги. Хлопчик був у критичному стані. Він заледве дихав. Наші спеціалісти негайно провели первинне обстеження і виявили в дитини звуження трахеї. Отвір у дихальних шляхах був менший за 2 мм — при нормі 1-1,4 см. У будь-який момент хлопчик міг задихнутися.  

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті – індекс 89266 💙 💛 рекламуйся в газеті 067 666 90 90

Врятувати Артемчика могла лише надскладна операція, пише Перше медичне об’єднання Львова. Однак, до того як провести втручання лікарям потрібно було дообстежити дихальні шляхи напряму. І це стало викликом. Бо вводити зайвий предмет — не можна. Є ризик набряку в зоні звуження трахеї. А це неминуче призвело б до летального кінця. Тому наші спеціалісти вирішили провести унікальну діагностичну процедуру без хірургічного втручання — зробили КТ спеціальним апаратом із 3D-зображенням.

Під час операції дитячі хірурги Олександр Калінчук і Юлія Савка та торакальний хірург Юрій Король видалили патологічне звуження та зшили обидва кінці трахеї. Донедавна такі операції виконували лише в столиці. Надскладну й важливу роботу провели і анестезіологи, які під час втручання інтубували трахею хлопчика. Тобто, забезпечили безперервну вентиляцію легень.

Після операції дитина досить швидко відновилася. Вже на 15-тий день Артем повернувся додому. Тепер він дихає вільно.

ЗакарпатПост