Рецепти смачних закарпатських гомбовців

Закарпатські гомбовці – це пиріжки з сирного тіста, які спочатку готуються на пару, а потім посипаються паніровкою.

передплати газету ПОРАДИ на своїй пошті 😍 індекс 91145 😍 замовляй рекламу в газету 067 666 90 90

Гомбовці – це традиційний десерт закарпатської кухні, який є чимось середнім між варениками і пончиками.

Гомбовці готуються з картопляного або сирного тіста, всередину якого загортають солодку начинку. Солодощі спочатку варять на пару, а потім посипають смаженими сухарями. Для начинки зазвичай використовують сливу або сливове повидло, хоча допускаються будь-які ягоди і фрукти, радить УНІАН.

СИРНІ ГОМБОВЦІ ЗІ СЛИВОЮ

Для гомбовців:

Стиглі або консервовані сливи – 12 шт.

Сир – 600 г.

Манка – 100 г.

Яйця – 2 шт.

Цукор – 1 ст. л.

Сіль – 0,5 ч. л.

Для посипання:

Вершкове масло – 150 г.

Черства булка або панірувальні сухарі – 100 г.

Цукор, кориця за смаком.

Змішати в мисці до однорідності сир, яйця, сіль, цукор і манку. Якщо хочете, щоб в тісті не відчувалися крупиці сиру, можна перебити тісто блендером. Поставте тісто в холодильник на 40 хвилин.

Для приготування посипки натерти черству булку на тертці. У сковороді розігріти вершкове масло і обсмажити крихти до золотистого кольору. Посипати цукром і корицею.

Поставити на великий вогонь каструлю з водою. Тісто на гомбовці розділити на 12 частин. Розкачати в коржик і покласти всередину кожного гомбовця сливу без кісточки або інші фрукти. Додати в начинку трохи цукру і заліпити начинку тістом. Надати гомбовцям круглу форму.

Над каструлею з киплячою водою поставити друшляк і викласти гомбовці. Варити на пару 5-7 хвилин. Полити маслом зі смаженими сухарями і поставити до столу.

КАРТОПЛЯНІ ГОМБОВЦІ

Для гомбовців:

Картопля – 500 г.

Борошно – 200 г.

Яйце – 1 шт.

Сливове або інше повидло – 4 ст. л.

Для посипання:

Панірувальні сухарі – 150 г.

Кокосова стружка – 100 г.

Цукор – 70 г.

Соняшникова олія – 2 ст. л.

Картоплю почистити, довільно нарізати і зварити до готовності (приблизно 20 хвилин). Потовкти картоплю в пюре. Змішати пюре з борошном і яйцем, замісити тісто. Розкачати тісто в коржі і покласти всередину повидло. Защипнути гомбовці і надати їм форму кульок.

Гомбовці відварити в киплячій воді поки вони не спливуть. Розігріти в сковороді соняшникову олію і всипати в нього панірувальні сухарі. Посипати цукром і обсмажувати кілька хвилин. Частину гомбовців обваляти в обсмажених сухарях, а частину – в кокосовій стружці. Подати десерт до столу.

Фото сайту komanchi.com.ua

ЗакарпатПост