З 1 липня «Доступні ліки» відпускатимуть тільки за електронним рецептом

З 1 липня лікарські препарати за програмою реімбурсації Доступні ліки українці зможуть отримати безоплатно або з частковою доплатою тільки за електронним рецептом.

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті 💛 індекс 89266 💙 замовляй рекламу в газету 067 666 90 90

Про це повідомляють Факти ICTV з посиланням на Telegram-канал голови профільного Комітету Верховної Ради Михайла Радуцького.

Радуцький нагадав, що йдеться про препарати за напрямками: серцево-судинні захворювання, діабет II типу, хронічні захворювання нижніх дихальних шляхів (у т.ч. бронхіальна астма), інсулінозалежний і нецукровий діабет, хвороба Паркінсона, розлади психіки та поведінки, епілепсія, імуносупресивні препарати для людей у посттрансплаційному періоді.

Як зазначив Михайло Радуцький, на початку повномасштабної війни уряд дозволив виписувати та відпускати Доступні ліки за паперовим рецептом для безперешкодного доступу до життєво необхідних ліків.

– Нещодавно уряд ухвалив постанову, фактично повернувши вимоги довоєнного стану, – пише Радуцький.

За його словами, винятком залишаються зона активних бойових дій і тимчасово окуповані території, де медики зможуть і надалі виписувати пацієнтам паперові рецепти, а аптеки їх погашати.

На решті території України електронна система охорони здоров’я працює стабільно, тому лікарі зможуть створювати електронні рецепти, а пацієнти погашати їх в аптеках.

Також на прохання пацієнта лікар може роздрукувати інформаційну довідку, що містить інформацію про рецепт. Це дасть змогу людям, які мають складнощі в користуванні телефоном, і надалі користуватися програмою реімбурсації.

Загалом від початку року Доступні ліки за е-рецептом отримали 1,5 млн пацієнтів. Найбільше для лікування серцево-судинних захворювань, діабету II типу, хвороб нижніх дихальних шляхів та інсуліну.

ЗакарпатПост