5 найкращих одноденних екскурсій із Берліна

Гламур і нетрі, мажори й панки – Берлін пронизаний яскравою культурою, сміливою архітектурою, безтурботністю, кухнями з усього світу та яскравими вечірками.

Тут можна днями тинятися вулицями, сповненими сміливої культури: Берлінська стіна, запаморочливі мистецькі інсталяції, бари та пивні сади на дахах будинків, Kurfürstendamm (найдовша вулиця з крамницями, де завжди людно) – у Берліні точно можна багато чого побачити.

Вночі місто ще більше оживає своїм активним, п’янким і нестримним нічним життям. Тут багато авангардних барів, подій та класних нічних клубів у незвичних місцях, на кшталт електростанції чи покинутого багатоквартирного будинку, які немов змагаються за звання найбільш бунтівного та прогресивного.

Але після того, як ви побачили Берлінську стіну, втомилися від невимушено класних барів та архітектури, і спробували всі відомі вам найкращі методи гри в рулетку в місцевих казино, чому б не відвідати чудові місця за межами міста? Вони здебільшого не дуже далеко від Берліна й кожне з них по-своєму вражає відвідувачів, які втомилися від яскравих вогнів міста.

Потсдам і Палац Сансусі (німецький Версаль)

Через красу, доступність та близькість, подорож до Потсдама є чи не найпопулярнішою можливістю відвідати інші міста поряд із Берліном. Лише за годину ви опиняєтеся в мальовничому та досить розкішному Потсдамі – місті палаців та парків, які в 1990 році були визнані світовою спадщиною ЮНЕСКО.

Це місто зазвичай описують, як яскрава та помпезна домівка видатних архітекторів та науковців, адже Потсдам – це напрочуд цікаве переплетіння культури й історії. Туристи здебільшого прагнуть побачити Палац Сансусі, літню резиденцію Фрідріха II, збудовану в 1745 році. Ця оточена чималим садом у стилі бароко розкішна споруда має напрочуд затишні та продумані кімнати. Авжеж, це не найрозкішніший палац, який ви бачили, але він напевне стане найелегантнішим.

Гарцеві гори

Гарцеві гори, розташовані за 2,5 години від Берліна, рідко можна побачити в міжнародних туристичних путівниках. Може здатися, що сюди варто їхати на день лише для того, аби прогулятися ними, але вони точно заслуговують на увагу. Тут чимало чудово збережених середньовічних містечок та сіл, що дають змогу доторкнутися до реальної, традиційної Німеччини та зробити унікальні світлини для Instagram. Ті, кому подобається природа, не розчаруються, адже біля Гарцу є чимало стежок для прогулянок повз водограї, а, на щастя, поганий мобільний зв’язок дасть вам змогу повністю зануритися в природу.

Шпреевальд

Відзначений ЮНЕСКО дивовижний біосферний заповідник розташований лише за 100 км від Берліна. Тут можна пройти 200 каналами на байдарці, каное чи традиційній плоскодонці (Spreewaldkahn). Неперевершені краєвиди відкриваються вздовж усіх каналів (276 км завдовжки).

Крім прогулянок каналами можна відвідати традиційне лужицьке село Лехде, відоме як місто плоскодонок і маринованих огірків – центр німецького виробництва маринованих огірків на острівках з-поміж численних рукавів річки Шпрее, що сполучені лише пішохідними мостами. Це чарівне та розлоге село з унікальною культурою напевне варте того, аби його відвідати, принаймні ненадовго.

Беліц

Чому б не урізноманітнити період перебування в Берліні та не поїхати до Беліца – напівзруйнований та порослий деревами колишній санаторій. Він напевне більше сподобається прибічникам темного туризму, адже люди здебільшого переконані, що тут мешкають привиди. Цей комплекс будувався для лікування пацієнтів із туберкульозом, упродовж Другої світової війни це був військовий шпиталь, а після її завершення і аж до 1990-х років тут лікували радянських солдатів.

Сьогодні тут можна прогулятися пандусом над кронами дерев, подивитися старі частини шпиталю та спробувати визначити місця, де знімався «Піаніст», адже чимала його частина знімалася саме в Беліці.

Ванзеє

Ще однією місциною з темною, але цікавою, історією є Ванзеє. Здебільшого сюди приїжджають на озеро з найпопулярнішим піщаним пляжем за межами Берліну. У спекотний літній день тут яблуку ніде впасти, навіть попри величезну територію пляжу, різноманіття пива та місцевих страв, які роблять перебування тут комфортним та приємним.

Саме під час «Ванзейської конференції», нацисти ухвалили план «остаточного розв’язання «єврейського питання». Відповідну місцину перетворили на безоплатну виставку, де можна ознайомитися з історією цього заходу із вирізок із реальних газет та документів.