Скандал на Закарпатті: у громаді кажуть, що 600 мільйонів на дорогу – багато, але ремонт необхідний

Голова Ясінянської громади Андрій Делятинчук відреагував на скандал навколо тендеру на ремонт дороги в Чорній Тисі за 0,6 млрд гривень: дорога в критичному стані, навколо неї роками тримається соціальна напруга.

повідомлення, рекламу, вакансії замовляйте в газеті Закарпатські оголошення 👍 050 222 50 50, вайбер

Про це голова Ясінянської громади розповів у коментарі кореспонденту Укрінформу телефоном.

“Про цю дорогу (Ясіня – Чорна Тиса) говориться роками, вона перебуває в жахливому стані, деякі ділянки є непроїзними, там ями по коліна. Через цю дорогу у нас в громаді постійна соціальна напруга, люди постійно пишуть скарги та вимагають ремонту. Ми своєю чергою також писали купу звернень та підготували проєкт ремонту дороги ще в 2021 році. Чорна Тиса — це велике село, там проживають понад чотири тисячі громадян. Вони мають право вимагати ремонту дороги”, – зазначив він.

Утім, акцентує Делятинчук, у Ясінянській громаді що би не робилося, усе пов’язують із будівництвом курорту “Свидовець”.

“Ми робимо просторовий план — не можна, бо це “Свидовець”, ми хочемо будувати дорогу — не можна, бо це “Свидовець”. А що тоді можна? Створити резервацію гуцулів? Це скидається на якийсь хейт гірської громади! Я пропоную усім диванним експертам проїхатись дорогою в Чорну Тису та заглянути під мости”, – емоційно зазначив Делятинчук.

Він пояснює, що ще у 2021 році був виготовлений проєкт на ремонт цієї дороги із асфальтним покриттям завтовшки 5 см.

“Це був економваріант. Ми розуміли, що цей асфальт через рік вже був би пошкоджений. Тією дорогою їздить багато техніки — лісовози, фури, вантажівки, які підвозять товар у магазини. Повторюсь, Чорна Тиса – це велике село. Тому після аналізу проєкту дійшли висновку, що треба робити якісніше покриття і товстіше, таке, як на центральній дорозі Н-09”, – розповів він.

Відтак, каже Делятинчук, у даному проєкті було закладено також будівництво підпірної стінки, трьох мостів, тротуарів, зупинок, освітлення тощо.

“Коли мости падають — то у нас кричать, де влада, а коли на мости робиться проєктна документація, кричать, що не купуються дрони і не можна таке робити під час війни. Так, ми теж були вражені цифрами у проєкті, ціни мегавеликі, але цей проєкт пройшов держекспертизу за відповідною процедурою, очевидно, у ній зазначено, на що саме передбачені кошти”, – зазначив Делятинчук.

За його словами, наразі в громаді надіються, що після тендеру за цим проєктом зможуть ліквідувати критичні ділянки дороги, які є непроїзними.

“У міру надходження коштів ремонтуватимуть місця, де ями по коліна насамперед. Ми також вважаємо, що хлопці з Чорної Тиси та Ясіня, які воюють на фронті зараз, коли повернуться додому, щоб бачили, що село живе, що робиться дорога, школа, ремонтуються мости, що тут є життя. Бо переїжджаєш перевал у сусідню Львівську, Франківську області – і бачиш, що там люди дороги будують, мости ремонтують, та навіть на Сході відбудовується і ремонтується пошкоджене окупантами суспільне майно. То чому там можна щось робити, а в нас – ні?” – каже Делятинчук.

Як раніше повідомляв Укрінформ, на Закарпатті планують відремонтувати місцеву дорогу в гірському селищі за 0,6 мільярда гривень. Про це стало відомо з оголошення про відкриті торги на сайті Прозоро. Йдеться про капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О 070903 Ясіня – Чорна Тиса км 0+000 – 7+600. У розділі очікувана вартість робіт вказують 595 692 028,00 грн. Замовником даного тендеру виступило Державне підприємство “Служба місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області”.

Варто також зазначити, що селища Ясіня та Чорна Тиса, зокрема, входять в зону побудови гірськолижного курорту “Свидовець”, розмови про будівництво якого тривають уже понад п’ять років.

ЗакарпатПост