Територія Румунії не постраждала від затоплення шахт у закарпатському Солотвині

Таку інформацію озвучили спеціалісти, які проводили дослідження проваль та шахт під Солотвином за допомогою супутникового радарного моніторингу у період 2016-2021 років.

повідомлення, рекламу, вакансії замовляйте в газеті Закарпатські оголошення 👍 050 222 50 50, вайбер

Зокрема, обраховано значення накопичених деформацій земної поверхні та встановлено, що території шахти № 7, 8 та 9 становлять загрозу техногенній безпеці селища Солотвино, повідомляє  Закарпатська обласна рада.

Згідно з даними дослідження, у румунській частині, порівняно з Солотвином — зовсім інша ситуація. Вся територія Сігету Мармацієй перебуває у стабільному стані, хоча виявлено локальні поодинокі нестабільні зони з ознаками вертикальних зміщень земної поверхні, які інтерпретовано насамперед як пов’язані з забудовою території або рельєфом схилу.

За результатами моніторингу поверхневих і грунтових вод на території селища Солотвино встановлено загрозу поширення вод підвищеної мінералізації. У той же час перевірені води навколо Сігету Мармацієй класифікуються як повністю прісні протягом усього періоду дослідження. У результаті досліджень солоності, проведених протягом періоду дії проєкту, фахівці дійшли висновку, що Сігету Мармацієй та його околиці не зазнають впливу соляного забруднення з сусіднього соляного купола Солотвина.

ЗакарпатПост