Сьогодні – День Державного прапора України

В Україні щорічно 23 серпня вшановують один з трьох головних державних символів — синьо-жовтий стяг. Його підіймали над Еверестом, відправляли у космос, підносили на п’єдестал разом з олімпійськими чемпіонами. Він стійко тримався на рюкзаках та куртках учасників Революції Гідності. Сьогодні прапор – з українськими військовими на їхніх шевронах, рюкзаках та на позиціях. Він — символ нашої ідентичності, нескореності та боротьби за волю.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Цього року українці вже у 20-те вшанують один з головних українських символів. Офіційно це свято було встановлене згідно з указом Президента Леоніда Кучми “Про День Державного прапора України” від 23 серпня 2004 року, повідомляє Прямий.

Історія походження або перший прапор

Достеменно не відомо, коли символ з поєднанням синього та жовтого кольорів з’явився на українських землях. Втім, деякі легенди розповідають, що ці кольори з’явились завдяки трипільцям під час великого переселення народів.

Перші офіційні згадки об’єднання цих кольорів датуються 1256 роком. Тоді це був герб Львова із зображенням жовтого лева на блакитному тлі, який місту подарував князь Данило Галицький. Також золотий і синій кольори використовували на гербі Галицько-Волинського князівства.

Поєднання цих барв було поширеним і в добу козацтва, особливо у період XVIII століття. Часто у запорожців були сині стяги, прикрашені золотистими орнаментами, образами православних святих або ж козаків.

Перше офіційне визнання синьо-жовтого як прапора українського народу відбулась 22 березня 1918 року. Тоді Центральна Рада ухвалила Закон, затвердивши поєднання жовтого та блакитного кольорів як стяга Української Народної Республіки.

У 1938−1939 роках синьо-жовтий стяг був прапором Карпатської України, у 1941 році – Української Держави.

1991 рік. Внесення до Верховної Ради

Однією зі знакових подій стало внесення Прапора України до Верховної Ради. 24 серпня 1991 року група депутатів, серед яких були Вячеслав Чорновіл, Микола Поровський, Іван Заєць, Ярослав Кендзьор, Ігор Деркач, Володимир Крижанівський, внесла до сесійної зали прапор, розміром 8х4 метри, і накрила ним трибуну.

А вже 18 вересня того ж року він замайорів над куполом українського парламенту, тоді ж президія Верховної Ради затвердила за синьо-жовтим поєднанням кольорів статус офіційного прапора країни.

Значення кольорів та суперечки щодо їх розташування

Традиційно вважається, що синій колір на прапорі символізує чисте небо, а жовтий — родючу пшеницю. Але існує й релігійне трактування, де синій — це усе земне, а жовтий — уособлює Творця. Ще одна версія каже, що ці кольори — є символами  двох головних стихій природи: води та вогню.

Правильна назва Державного Прапора України — синьо-жовтий. Його кольори розташовані в такому порядку: вгорі — синій, внизу — жовтий. Втім, є ті, хто вважає, що стяг треба перевернути. Нібито “неправильна” послідовність кольорів є головною причиною нещасть, які випадають на долю України.

Цікаві факти про Прапор України

Під синьо-жовтим відбулися три проголошення Української державності: 1917, 1941 та 1990 року,

Найбільший прапор України був розміром 40×60 метрів. Його навіть внесли до Книги рекордів України. А найбільший намальований національний прапор з’явився в Києві в червні 2014 року.

Перш ніж стати синьо-жовтим український прапор змінив три кольори — він був червоним, малиновим і червоно-синім.

ЗакарпатПост