Під Петросом відновили туристичний притулок Рогнєска

Туристичні маршрути в Закарпатті стануть ще цікавіші, під Петросом відновлено туристичний притулок Рогнєска, який вже готовий приймати гостей та стати прихистком.

новини, зроблені з любов’ю 💛💙

Про це повідомляє Турінформ Закарпаття  з посиланням на сторінку спільноти «Волонтерські мандрівки» у мережі Фейсбук.

За словами їх представників, протягом місяця команда “Волонтерські мандрівки” відновлювала туристичний притулок Рогнєска під Петросом. І проведено презентацію інспекторам Карпатського біосферного заповідника, на території якого розташована хатинка. Повідомляють, що ще, дороблять кілька дрібниць, і цьогоріч все.

Притулок вже готовий прихистити мандрівників взимку, але ще буде другий етап робіт навесні, коли зійде сніг і просохне деревина. Під впливом зимової непогоди і в процесі висихання конструкція може просісти і зазнати незначних відхилень, що планується усунути навесні.

Після цього можна буде зробити найприємніші фінальні кроки:

красиве покриття даху (зараз є чорновий варіант)

фарбування і шліфування дошок

встановлення буржуйки (нажаль, цю зиму доведеться лишити хатинку без опалення – інакше бруси висохнуть нерівномірно і стіни можуть сильно постраждати)

встановлення інформаційних щитів з мапою місцевості, маршрутами та інформацією для туристів

сюрприз: встановлення маленької карпатської гойдалки з видом на Чорногірський хребет.

ще один із волонтерів команди обіцяє виготовити гарні дерев’яні контейнери для аптечки та використаних батарейок.

Зараз в притулку є сонячна електростанція для зарядки телефонів, аптечка і точка порятунку з контактами екстрених служб. Є велика кількість дров біля хати, але поки немає пічки, вогонь палимо тільки в кемпінгу надворі.

Відновлення притулку реалізоване спільними зусиллями мандрівників, заповідника та місцевої громади. Зокрема:

Карпатський біосферний заповідник надав пиломатеріали, пилораму та вантажні машини для доставки деревини

Богданська громада за ініціативи Голови Степан Мільчевич долучилась до роботи, а також допомогла інструментами і матеріалами

мандрівники надали безкоштовно вікно, буржуйку, таблички, гермомішки для аптечок, намети для господарських потреб

решта витрат були профінансовані завдяки донатам мандрівників, а це сумарно близько 50 тис.грн. Сюди входить здебільшого закупівля будівельних матеріалів та інструменту, сонячної електростанції, медикаментів, також паливо для бензопил, генераторів та автомобіля, ремонт авто, харчування волонтерів під час будівництва.

ЗакарпатПост