Нацбанк скасовує фіксований курс гривні

Національний банк України оголосив про перехід до режиму керованої гнучкості обмінного курсу гривні із 3 жовтня, відмовляючись від фіксованого курсу гривні.

повідомлення, рекламу, вакансії, втрати замовляйте в газетах Закарпатські оголошення та Робота Гроші 👍 050 222 50 50, вайбер

За цього режиму офіційний курс визначатиметься на міжбанківському ринку, а не встановлюватиметься директивно Національним банком, як це відбувалося з 24 лютого 2022 року, повідомляє пресслужба регулятора.

“Водночас НБУ і далі контролюватиме ситуацію на міжбанківському валютному ринку та на постійній основі компенсуватиме структурний дефіцит іноземної валюти на ринку, який зберігатиметься на прогнозному горизонті”, – зазначається у повідомленні.

У Нацбанку уточнили, що завдяки компенсуванню дефіциту валюти регулятором курс на міжбанківському ринку зможе як зростати, так знижуватися, реагуючи відповідним чином на зміни в балансі попиту та пропозиції на валютному ринку, пише Цензор.

“Крім того, Національний банк суттєво обмежуватиме курсові коливання, не допускаючи як значного послаблення гривні, так і суттєвого зміцнення”, – наголошується у повідомленні.

Водночас умови встановлення курсу продажу та купівлі валюти в готівковому сегменті ринку та формування банками карткового курсу не змінюються.

“Він працює в такому режимі вже майже півтора року, упродовж яких гривня як послаблювалася, так і суттєво зміцнювалася. НБУ продовжить докладати зусиль для сприяння належній роботі готівкового валютного ринку, зокрема мінімізуючи різницю між готівковим та офіційним курсами”, – наголошується у повідомленні.

У Нацбанку пояснили, що перехід до керованої гнучкості курсу є одним із кроків реалізації Стратегії помʼякшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкого обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування

“Новий режим посилить стійкість української економіки та валютного ринку, сприятиме їх кращій адаптації до внутрішніх і зовнішніх шоків та зменшуватиме ризики накопичення валютних дисбалансів, які можуть генерувати тривале утримання фіксованого курсу”, – додали у Нацбанку.

Там сподіваються, що з часом гнучкість валютного ринку поступово збільшуватиметься за досягнення належних макроекономічних передумов, які дадуть змогу уникнути шоків для валютного ринку та економіки.

“Поступове збільшення гнучкості обмінного курсу дасть змогу НБУ перейти до поступової реалізації другого етапу пом’якшення обмежень. Зусилля НБУ як на поточному, так і на наступних етапах незмінно спрямовуватимуться на збереження курсової стійкості, відповідно до Стратегії”, – запевнили в НБУ.

 Михайло Орлюк, biz.censor.net

ЗакарпатПост