Відійшов у засвіти багаторічний керівник Закарпатського краєзнавчого музею, Почесний громадянин Ужгорода Василь Шеба

Міський голова Богдан Андріїв, депутатський корпус та виконавчий комітет Ужгородської міської ради висловлюють щирі співчуття рідним та близьким з приводу непоправної втрати.

замовляйте в газети: Закарпатські оголошення, Робота Гроші, Поради ✔️повідомлення, оголошення, вакансії, рекламу • 050 222 50 50, вайбер

Світла пам’ять про Василя Станіславовича назавжди залишиться у серцях усіх, хто його знав.

Прощання із Василем Шебою відбудеться у середу, 18 жовтня о 14:00 в ритуальному залі на кладовищі Кальварія, інформує Ужгородська міська рада

Шеба Василь Станіславович народився 10 січня 1942 року у селі Люта на  Великоберезнянщині.

У 1960 році вступив на філологічний факультет Ужгородського державного університету. Після закінчення навчання у виші вчителював у місті Шостка Сумської області.

У 1967–1971 роках Василь Шеба працював референтом Закарпатського обласного виконавчого комітету. У 1971 році, у 28-річному віці, очолив Закарпатський обласний музей народної архітектури та побуту. За роки роботи в музеї заклад було поповнено цінними оригінальними експонатами. Зокрема, перевезено визначну пам᾽ятку народної архітектури – Шелестівську церкву 1777 року та унікальну гуцульську хату початку XVIII ст. із села Кевелів на Рахівщині.

Упродовж 1976–1981 років Василь Шеба очолював Закарпатський міжобласний виробничий комбінат Музичного товариства України. У першій половині 1980-х років керував Закарпатським виробничим комбінатом Художнього фонду України. Паралельно з роботою здобував ще одну вищу освіту – у 1983 році закінчив заочне відділення економічного факультету УжДУ. У 1986–1988 роках працював завідувачем відділу Закарпатського обласного агропромислового комплексу, а згодом, у жовтні 1988 року, був призначений на посаду директора Закарпатського обласного краєзнавчого музею, на якій пропрацював понад 30 років.

Василь Шеба був членом правління Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України з часу її створення, виконувачем  обов’язків голови Асоціації музеїв і картинних галерей країн Карпатського Єврорегіону. З його ініціативи й стараннями було налагоджено наукові й творчі зв’язки з провідними музеями Угорщини, Словаччини, Румунії, Чехії, Польщі та інших країн Європи. Він – автор путівника по музею, багаточисельних публікацій в наукових збірниках та періодичній пресі, доповідей на наукових конференціях і т. ін. За вагомий особистий внесок у розвиток музейної справи та народних промислів Закарпаття, збереження традиційної народної архітектури та історичної спадщини українського народу, сприяння дослідженню історії, природи та культури нашого краю, високий професіоналізм, активну громадську діяльність у 2012 році рішенням сесії Ужгородської міської ради Василю Шебі було присвоєно звання «Почесний громадянин Ужгорода».

У 2017 році за значний внесок у розвиток краєзнавчого руху України нагороджений Грамотою Національної спілки краєзнавців України.

ЗакарпатПост