Стрілянина у Празі: понад 15 загиблих, поліція розповіла про стрільця

Керівник поліції Чехії Мартін Вондрашек заявив, що станом на вечір кількість загиблих у результаті стрілянини у Карловому університеті Праги перевищила 15, ще 24 людини перебувають під наглядом лікарів.

замовляй рекламу на сайті zakarpatpost.net 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Про це Вондрашек сказав на екстреному брифінгу, який транслювало Чеське телебачення, повідомляє “Європейська правда“.

За словами голови чеської поліції, операція правоохоронців триває. Зокрема вони обстежують будівлю Карлового університету на предмет можливої вибухівки.

Вондрашек додав, що поліція мала інформацію про стрільця – 24-річного чоловіка, який уранці в четвер виїхав до Праги із села Гостоунь із нібито наміром покінчити із собою. “У селі, з якого він виїхав, знайшли мертвого чоловіка, це був батько нападника”, – сказав він.

Доповнено 19:50. Речник українського МЗС Олег Ніколенко повідомив “Європейській правді”, що, за інформацією чеської поліції, українців наразі немає серед постраждалих унаслідок стрілянини в Празі.

Голова МВС Чехії Віт Ракушан, який теж був на брифінгу, назвав трагедію у Празі безпрецедентною і такою, що “матиме багато наслідків”. “Станом на зараз немає жодних ознак того, що цей акт має будь-який зв’язок з міжнародним тероризмом”,  – продовжив він. Відомо, що уряд Чехії проведе екстрене засідання о 21:00 (22:00 за Києвом).

Ймовірним стрільцем може бути Давид Козак. В російськомовному каналі в месенджері автор готувався до шутінгу. Його прізвище та ім’я по батькові збігаються з передбачуваним стрільцем в Празі.

В месенджері журналісти виявили канал David Kozák – він був створений 9 грудня. Автор в ньому розповідає, що планує зайнятися “скулшутінгом”, а “надихається” він стрілками, які влаштовували масові вбивства в школах.

“Я хочу зробити скулшутинг і, можливо, суїцид… Цей канал – щоденник, де я буду розповідати про своє життя до стрілянини”, – писам ймовірний празький стрілець ще 10 грудня. Своє останнє повідомлення в каналі він опублікував 19 грудня. В ньому він скаржиться на дзвін у вухах і бажання “вирвати їх”.

Нагадаємо, про стрілянину в закладі освіти на площі Яна Палаха у Празі стало відомо раніше в четвер. У зв’язку з інцидентом поліція перекрила площу й прилеглу до університету територію.

Очевидці говорили, що бачили стрільця на даху будівлі факультету, й він нібито вів вогонь по них. Пізніше його ліквідували, а з будівлі почали евакуацію. Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко повідомляв, що інформація про постраждалих українців у Празі наразі не надходила.

ЗакарпатПост