Рух без трамваїв та тролейбусів: як Ужгород змінить транспортну модель міста

29 грудня минулого року відбулась онлайн-презентація попередніх результатів 3-го етапу проєкту «Транспортна модель Ужгорода та околиць».

повідомлення, рекламу, вакансії, втрати замовляйте в газетах Закарпатські оголошення та Робота Гроші 👍 050 222 50 50, вайбер

До заходу долучилися Ужгородська міська рада, УжНУ, Агенція відновлення, УЗ, та представники громад. Робота була виконана в межах проєкту «Стратегія адаптації до зміни клімату та кроки щодо пом’якшення наслідків для транскордонного регіону SK -UA (CLIMADAM)», пише newsauto.com.ua

Компанія «ПроМобільність» представила нову транспортну модель для Ужгорода та його околиць, яка вже отримала публічний відгук. За розрахунками команди, запропоновані зміни можуть зменшити середню тривалість поїздок в Ужгородському районі з 86 до 73 хвилин. Також можливий перерозподіл пасажирів, зменшивши частку легкового транспорту до 14%.

Фахівці докладно проаналізували проблеми автобусного сполучення та електричок у передмісті та в самому Ужгороді. Важливо відзначити, що Ужгород – єдиний обласний центр в Україні, де відсутні електротранспортні засоби, включаючи тролейбуси та трамваї.

Картиною проблеми є не лише застарілий транспорт та низька частота руху, але й обмежений доступ до розкладів для пасажирів. Навіть на автостанціях та в салонах приміських автобусів розклад руху не завжди легко знаходиться, пише Фонд Розвитку Міст.

Електричка, яка повинна з’єднувати місто з сільськими районами, їде повільно та рідко – всього лише три поїзди на добу. Графік підлаштований під робочий графік залізничників, що ускладнює подорожі для інших пасажирів. Також фахівці відзначили проблеми безпеки в салоні.

Серед запропонованих вдосконалень є оптимізація графіків і маршрутів, а також введення швидкої електрички з Волосянки до Ужгорода. Пропонується інтеграція прилеглих сіл до мережі, а в довгостроковій перспективі – розвиток залізничного сполучення з Мукачевом.

Проблеми сполучення міста впливають і на плани перетину річки Уж. Фахівці рекомендують будівництво нового мосту для громадського транспорту в довгостроковій перспективі.

Окремою темою є міжнародні пункти пропуску, оскільки Ужгород прилягає до словацького кордону. Фахівці висловлюють ідею відновлення роботи пішохідної частини пункту пропуску Ужгород – Вишнє Нємецьке та запуску автобусних маршрутів. У майбутньому розглядається будівництво нового пункту пропуску Сторожниця – Загор.

ЗакарпатПост