На зустрічі із Сійярто в Ужгороді, Кулеба заявив про створення спецкомісії з питань угорської нацменшини

У понеділок, 29 січня, до України прибув міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто для зустрічі з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком та очільником МЗС Дмитром Кулебою.

повідомлення, рекламу, вакансії, втрати замовляйте в газетах Закарпатські оголошення та Робота Гроші ✅ 050 222 50 50, вайбер ℹ️ комплексне розміщення реклами: групи, сторінки, сторіси, газети, сайт

До початку переговорів Єрмак, Кулеба та Сіярто в межах офіційних заходів ушанували пам’ять загиблих за суверенітет і територіальну цілісність України, встановивши лампадки до пам’ятника загиблим захисникам на міському цвинтарі “Кальварія”, повідомляє Еспресо.

Сіярто просить Україну повернути права своїй національній меншині, якими вона користувалася до 2015 року.

“Починаючи з 2017 року приймали такі закони, які зменшували права угорської нацменшини. У грудні парламент прийняв закон, який це зупинив. Але у нас прохання – може, це й занадто, і ви вважатимете що, я не ввічливий, – але ми просимо повернути угорській меншині всі ті права, які вона мала до 2015 року. Ми нічого більше не просимо”, – сказав міністр.

Сіярто заявив, що угорська сторона сформулювала прохання в 11 пунктах, зокрема відновлення статусу національної школи, можливості складати атестат зрілості угорською мовою та користуватися угорською у сфері суспільного життя. За його словами, було доручено комісії домовитися про ці питання якомога швидше і розробити пропозиції для міністерств.

Водночас Кулеба повідомив про створення спільної спеціальної комісії щодо питань, пов’язаних з представниками угорських національних меншин на Закарпатті.

“Ми домовилися про одну просту річ. Ми попросили угорську сторону надати нам вичерпний перелік питань, які у неї є до питання захисту прав представників меншин, ми цей перелік отримали. Ми домовилися, що під егідою МЗС ми зберемо спеціальну комісію, в якої є одна дуже проста задача: через десять днів вона має представити на розгляд урядів обох країн конкретне розуміння, як і що з того переліку запитань, які ми отримали, потребує вирішення, або вже врегульовано, щоб ми внесли остаточну ясність”, – заявив голова українського МЗС.

Він зауважив, що раніше в питанні нацменшин йшлося про ухвалення рішень у контексті членства України в ЄС, але тепер українська сторона хоче мати дискусію на двосторонньому рівні, щоб остаточно врегулювати питання, яке принципово вирішено в інтересах всіх нацменшин.

фото – МЗС України

ЗакарпатПост