Сьогодні – Прощена неділя:  Православна Церква згадує історію Адамового вигнання з раю

Істинний піст, якому передує прощена неділя, полягає в нелицемірному і щирому дотриманні церковних правил посту – не перед очима ближніх, а перед очима Творця, не тільки в тому, щоб не їсти заборонену їжу, а насамперед у духовному вдосконаленні своєї особистості, очищенні своєї душі від усякого гріха і наближенні її до Господа.

читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост 🇺🇦 підтримуй своїх 🇺🇦 замовляй рекламу на сайті 🇺🇦 e-mail: zakarpatpost@gmail.com

Піст, за словами Євангелія, – найбільш зручний час для здобування духовних скарбів. Він вчить нас стриманості. В піст ми привчаємося стримуватися від примхи плоті, яка завжди прагне бути головною над духом, пригнічує всі духовні прагнення.

Церква встановила перед початком Великого посту, тобто початком очищення, простити один одному гріхи, образи. Для чого? Для того, щоб душа була здібна прийняти благодать Святого Духа, яка очищає людину від гріха. А якщо в душі, серці, кипить ненависть, то як ми з такими почуттями можемо звертатись до Бога і говорити: «прости нам, як і ми прощаємо»? А де ж ви прощаєте, якщо у вас у серці ненависть до свого ближнього? Не можете ви отримати від Бога прощення, бо Господь сказав: «якщо не будете прощати провини винуватцям вашим, то і Отець ваш Небесний не простить вам» (Мф. 6, 15).

На Літургії в недільний день Сирної седмиці словами Євангелія Церква благовістує про те, щó потрібно нам для отримання від Бога прощення гріхів під час посту і як потрібно постити. Вона повчає нас, що нам самим треба спочатку пробачити ближніх, які згрішили проти нас. Господь говорить у Євангелії: «бо якщо ви прощатимете людям провини їхні, то простить і вам Отець ваш Небесний» (Мф. 6:14).

У прощену неділю Православна Церква дає настанови щодо правильної поведінки під час Великого посту і закликає покаятися один перед одним в усіх обрáзах і гріхах, помиритися і пробачити те, що вже накопичилося. При цьому священики самі подають добрий приклад і першими просять у своєї пастви вибачення. З цієї миті християни повинні строго дотримуватися чистоти, тілесної й душевної.

ЗакарпатПост