Прикордонники Мукачівського загону розповіли про порядок перебування у прикордонній смузі та отримання дозволів

 У зв’язку з набуттям чинності наказу, яким затверджено форму рішень, що дають дозвіл на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу, в органах охорони кордону Держприкордонслужби розпочали видачу документів на право перебування у прикордонній смузі.

повідомлення, рекламу, вакансії замовляйте в газетах Робота Гроші та Закарпатські оголошення👍 050 222 50 50, вайбер

З метою організації роботи з прийняття та надання рішень щодо дозволу чи відмови в дозволі на перебування в прикордонній смузі, узгодження порядку проведення першочергових заходів задля інформування населення прикордоння про вимоги щодо отримання дозволів, надання допомоги під час звернень фізичних і юридичних осіб, визначенням алгоритму співпраці органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з прикордонниками щодо забезпечення дії пропускного режиму у п’ятикілометровій смузі від лінії держкордону керівники підрозділів охорони кордону Мукачівського прикордонного загону провели наради з очільниками територіальних громадах прикордонних районів Закарпаття.

 Крім того, аби максимально поінформувати зацікавлених осіб та довести до місцевих порядок отримання дозволів на в’їзд, перебування, проживання, проведення робіт та пропуск в прикордонну смугу, в Закарпатській ОВА відбулася розширена нарада із залученням очільників громад прикордонних районів Закарпаття, адже багато населених пунктів розташовані саме у прикордонній смузі і зміни в Постанові впливають на всі напрямки життєдіяльності громад.

Виконуючий обов’язки начальника Мукачівського прикордонного загону, полковник Віктор Артемчук зазначив, що постановою № 1292 від 7 грудня 2023 року Уряд України вніс зміни до Постанови КМУ від 27 липня 1998 р. № 1147 «Про прикордонний режим». Зокрема, зміни передбачають введення обмежень щодо вільного в’їзду, перебування, проживання, провадження робіт й пересуванні осіб у прикордонній смузі (на ділянці місцевості завширшки 5 кілометрів від лінії державного кордону).

 Обмеження полягають у необхідності отримання дозволу особами, які планують перебувати у межах прикордонної смуги. Форма рішення про надання/відмову в наданні або визнання недійсним дозволу на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу затверджена наказом Міністерства внутрішніх справ від 29 січня 2024 року №49. Цей наказ зареєстрований в Міністерстві юстиції України 13 лютого 2024 р. за № 215/41560 та офіційно оприлюднений 7 березня поточного року. Зазначені рішення видаються органами Державної прикордонної служби України, які безпосередньо виконують завдання у визначеній зоні відповідальності, їхні контакти можна знайти за посиланням: https://dpsu.gov.ua/ua/contacts/state_border_guards

Зокрема, посадові особи Мукачівського прикордонного загону не пізніше десяти робочих днів з дня надходження звернення про надання/визнання недійсним дозволу та документів, що додаються до нього (перелік передбачений прийнятими змінами), приймають рішення про надання дозволу, про відмову в наданні дозволу або про визнання наданого дозволу недійсним.

Про прийняте рішення орган Державної прикордонної служби не пізніше наступного робочого дня повідомляє заявника з використанням офіційного каналу зв’язку, зазначеного у зверненні, інформує  Західне регіональне управління Держприкордонслужби України.

В контексті зазначеного нагадуємо, що відповідно до частини другої статті 22 Закону України «Про державний кордон України» до прикордонної смуги не включаються населені пункти і місця масового відпочинку населення.

Окремо визначено категорію осіб, яким такі дозволи отримувати не потрібно. Зокрема, дозволи не потрібні:

–   особам, які в’їжджають у прикордонну смугу з метою перетину державного кордону в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон;

–   водіям вантажних автомобілів та супроводжуючим їх особам, які в’їжджають у прикордонну смугу з метою здійснення мультимодального перевезення;

–   особам, рух яких починається та закінчується за межами прикордонної смуги, що рухаються автомобільним транспортом автомобільними дорогами загального користування державного значення, залізничним транспортом залізничними шляхами сполучення, частина яких проходить по ділянках місцевості, де встановлено прикордонну смугу, без виконання зупинок, виходу на залізничних станціях у прикордонній смузі;

– та інші особи згідно з визначеним переліком.

Заразом, авіаційні роботи, будівництво, вирубування дерев і чагарників, водокористування, геологічне вивчення, дорожні та інші дослідження, гідротехнічні, землевпорядні, меліоративні, водолазні роботи, відео-, кіно- та фотознімання місцевості, туристичні подорожі і стрибки з парашутів та інша діяльність (передбачена п. 17 Положення про прикордонний режим, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 липня 1998 р. № 1147) у межах прикордонної смуги має також проводитися з дозволу та після інформування відповідно органу Державної прикордонної служби перед безпосереднім провадженням такої діяльності.

ЗакарпатПост