В Ужгороді у Великий Четвер відбувся Чин омивання ніг воїнам ЗСУ

У Великий Четвер ми згадуємо встановлення Таїнств Євхаристії і Священства.

Читай тільки перевірені новини на сайті ЗакарпатПост

В Ужгородському греко-католицькому Хрестовоздвиженському кафедральному соборі відбулася Архиєрейська Божествення Літургія з чином освящення Антимінсів та святого Мира та омивання ніг воїнам ЗСУ.

Чин омивання ніг здійснив Єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Владика Ніл. За його словами, це найвища подяка тим, хто виборює нашу свободу та стереже нашу безпеку.

Наслідуючи Господа, владика Ніл зняв із себе верхнє вбрання, взяв рушник, воду, умивальницю, і, ставши на коліна, кожному з учасників Чину по черзі омив ноги водою і витер рушником.

Чин омивання ніг (Mandatum) бере початок від омивання ніг апостолам і символізує упокорення та служіння. Військовим ноги омили вперше в історії єпархії у 2023 році.

«Перед святом Пасхи Ісус, знаючи, що вибила його година переходу з цього світу до Отця, полюбивши своїх, що були в світі, полюбив їх до кінця. І під час вечері, коли то диявол уже вклав у серце Юди Іскаріотського, сина Симона, щоб зрадив його, Ісус знаючи, що Отець усе дав йому в руки, і що від Бога він вийшов і до Бога повертається,  встав від вечері, скинув одіж, узяв рушника й підперезався. Тоді налив води до умивальниці й почав обмивати учням ноги та обтирати рушником, яким був підперезаний.

Підходить, отже, і до Симона Петра, – та той йому: «Ти, Господи, – мені вмивати ноги?».  Каже йому Ісус у відповідь: «Те, що я роблю, ти під цю пору не відаєш; зрозумієш потім.» Петро ж йому каже: «Ні, не митимеш моїх ніг повіки!» – «Коли я тебе не вмию, – одрікає Ісус, – то не матимеш зо мною частки»

«Господи, – проказує до нього Симон Петро, – то не тільки ноги, але і руки, і голову!». А Ісус йому: «Тому, хто обмитий, нічого не треба вмивати, крім самих ніг; увесь бо він чистий. І ви чисті, та – не всі.». Знав бо, хто зрадити його мав, тим то й мовив: «Не всі ви чисті.». Обмивши їм ноги, вбрався знову в одіж, сів до столу та й каже до них: «Чи знаєте, що я зробив вам? Ви звете мене: Учитель, Господь, і правильно мовите, бо я є. Тож коли вмив вам ноги я – Господь і Учитель, – то й ви повинні обмивати ноги один одному. Приклад дав я вам, щоб і ви так робили, як оце я вам учинив.”  (Ів. 13,1-15)

ЗакарпатПост