Сьогодні свято Благовіщення за старим календарем

Уперше віряни Православної церкви України, які перейшли на новоюліанський календар, відзначили свято Благовіщення на два тижні раніше – 25 березня. Частина православних вірян святкують Благовіщення Пресвятої Богородиці 7 квітня.

замовляйте в газети: Закарпатські оголошення, Робота Гроші, Поради ✔️ повідомлення, оголошення, рекламу • 050 222 50 50, вайбер

Після Великодня і Різдва Христового саме Благовіщення Пресвятої Богородиці вважається найбільшим святом. Його назва означає “звістку”, яку отримала Діва Марія від янгола про непорочне зачаття. Саме цього дня архангел Гавриїл прибув до Діви Марії, щоб повідомити їй благу вість – скоро вона народить Спасителя всього людства.

Свято Благовіщення символізує початок великої справи Бога на землі та закликає віруючих до смирення, вдячності та віри у Божі задуми. У народному розумінні Благовіщення — початок весняно-літнього півріччя.

Закарпатці на Благовіщення Пресвятої Богородиці традиційно ходять до церкви і освячують там сіль. Освячену Благовіщенську сіль витрачають економно. Вважається, що вона може зцілювати хворих. Також такою сіллю можна посолити весільний коровай, щоб молоді завжди були разом.

Серед християн існує думка, що на свято Благовіщення відкриваються небеса і Господь може почути всі молитви та прохання кожної людини, надати допомогу в великих справах. Багато вірян навіть здійснюють паломництво до святих місць.

Попри Великій піст, що триває в цей час, на Благовіщення можна їсти страви з риби. Також дозволяється вживати оливкову олію і навіть випити трохи вина. Добре збирати лікарські трави, адже у цей день їхня зцілююча сила подвоюється.

Жінки цього дня вимовляли ім’я свого чоловіка 40 разів протягом дня – за віруваннями, це приносило родини на рік мир та щастя.

ЗакарпатПост