14 квітня за юліанським календарем, Церква вшановує пам’ять преподобної Марії Єгипетської

Свята з повним правом вважається помічницею у каятті гріхів, вона допомагає отриманню справжнього прощення у Господа.

передплати газету Поради Здоров’я на своїй пошті 💛 індекс 89266 💙 замовляй рекламу в газету 067 666 90 90

Урочисте святкування пам’яті святої Марії Єгипетської відбувається у Православній Церкві в п’яту неділю Великого посту. Також для тих, хто все ще відзначає релігійні свята за минулими звичаями, додаємо розклад свят за старим (юліанським) календарем. Життя цієї святої було повне гріхів та розпусти, але під час подорожі до Єрусалима вона знайшла покаяння та звернула своє життя на шлях до Бога. Після цього вона прожила сім років у пустелі, викорінюючи зі свого серця всі пристрасті та виконуючи тяжкі покутні практики. Свята Марія Єгипетська є прикладом того, що ніколи не пізно звернутися до Бога та знайти шлях до покаяння.

Згадуючи преподобну Марію Єгипетську, Церква дає нам приклад того, як ми повинні каятись у своїх гріхах. Життя святої Марії Єгипетської є живим свідченням того, що люблячий Бог готовий простити кожній людині навіть найтяжчий і найбільший гріх, якщо вона принесе щире і сердечне покаяння.

Свята Марія Єгипетська жила у VI столітті в Олександрії. Вона була відома у всьому місті тим, що була блудницею. 17 років свого молодого життя вона присвятила блуду і розпусті. Це відбувалося до тих пір, поки Господь не врозумів її наступним чином. Коли вона, одного разу, з паломниками хотіла увійти до єрусалимського Храму Господнього, то невидима сила зупинила її, немов невидима рука Божа не дозволила їй переступити поріг Церкви. Після чотирьох невдалих спроб пройти з притвору до храму, де знаходився Хрест Господня, Марія зрозуміла, що її життя було гріховним і що вона повинна знайти шлях до покаяння.

Тоді Марія пішла в пустелю, де проживала 47 років, проводячи свої дні в молитві, покаянні та покуштуванні. Ці 47 років в пустелі були складними для Марії, але вона витримала все тяжке, бо була наповнена любов’ю до Бога та бажанням спокутувати свої гріхи.

Наприкінці свого життя Марія зустріла одного зі святих аскетів, який її останніми словами послав на той світ. Її тіло було знайдене через три дні після її смерті, і воно було поховане біля пустелі, де вона провела своє життя в покаянні.

Цей приклад життя святої Марії Єгипетської демонструє, що покаяння може бути складним, але Бог готовий простити кожному, хто щиро та сердечно кається у своїх гріхах. Нехай приклад святої Марії Єгипетської стане для нас нагадуванням про те, що завжди можна знайти шлях до покаяння та милосердя Божого.

ЗакарпатПост